McDonald’s își extinde prezența în municipiul Iași printr-o investiție de aproximativ 8 milioane de lei în cartierul Păcurari, zona Păcureți. Zona este cunoscută ieșenilor pentru reputația sa controversată în rândul: violențe familiale, descinderi numeroase ale polițiștilor în căutarea infractorilor. În trecut, cartierul a fost descris de către polițiști ca o „pepinieră” pentru hoți de buzunare, mulți dintre aceștia acționând ani la rând în marile capitale europene.
Noul restaurant va fi al șaselea McDonald’s din județul Iași și este în curs de construire, în baza unei autorizații emise de Primăria Municipiului Iași în iunie 2024. Lucrările, demarate la începutul lunii ianuarie 2025, sunt realizate de compania Formacons SRL din Prahova. Deși termenul de finalizare este de 24 de luni, constructorii estimează că unitatea va fi gata în doar opt luni, ceea ce înseamnă că deschiderea ar putea avea loc în august 2025 sau poate mai devreme.
Proiectul va include un sistem drive-thru, o terasă exterioară, spații verzi, locuri de parcare și infrastructură rutieră pentru acces auto și pietonal, toate realizate în conformitate cu standardele internaționale ale brandului.
O investiție într-o zonă cu un trecut infracțional documentat
Păcureți este o zonă care, de-a lungul anilor, a apărut frecvent în anchete penale și rapoarte de presă legate de rețele de furturi organizate. Mai multe clanuri din această zonă au fost implicate în exploatarea copiilor trimiși să fure în metroul din Paris, Roma sau Madrid, în special în perioada 2011–2016.
În 2020, Tribunalul Iași a condamnat mai mulți membri ai acestor rețele, acuzați că și-au trimis propriii copii, unii de doar 11 ani, să fure telefoane și portofele în transportul public din capitala Franței. Prejudiciul total estimat s-a ridicat la peste 600.000 de euro. Ancheta a fost coordonată de DIICOT Iași în colaborare cu autoritățile judiciare din Franța, Italia și Spania.
Printre persoanele condamnate se numără și figuri cunoscute ale lumii interlope locale: Spania Stăntescu (zisă „Anglia”), condamnată la 9 ani și 8 luni de închisoare, Gheorghe Drugu, Marius Roman (zis „Casier”) sau Claudia Bobocel (zisă „Catița”), cu pedepse între 4 și 9 ani. Procurorii au stabilit că minorii locuiau ilegal în cartierul Saint Denis de lângă Paris, erau supravegheați de adulți și acționau zilnic în metrou, în special în intervalul 06:00–10:00, pentru a colecta bunuri ce ajungeau în mâinile familiilor din Iași. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI
Accident cu 3 BMW-uri în Iași: vinovatul nu este cel care gonea cu 80 km/h VIDEO
Iașul se sufocă în Dacia, dar nu vede șesul Bahlui: paradoxul urbanistic al orașului FOTO
Un drum peste câmp, ca să tacă șoferii: soluția Mall Moldova pentru traficul din Valea Lupului FOTO