Cu doar câteva zile înainte de cel mai tensionat tur doi al alegerilor prezidențiale din ultimul deceniu, Partidul Social Democrat traversează o criză identitară și strategică de proporții. În urma unui eșec istoric – neatingerea finalei prezidențiale nici prin candidatul comun Crin Antonescu – conducerea PSD a evitat să susțină public vreun candidat. Oficial, partidul a decis să nu sprijine nici pe Nicușor Dan, nici pe George Simion. Dar această neutralitate aparentă ascunde neliniști și calcule subterane care dau fiori inclusiv în teritoriu, mai ales în filiale precum cea de la Iași.
O tăcere care spune multe
Deși votul intern al conducerii PSD a fost majoritar pentru neasumarea vreunui candidat în turul doi, gestul nu a fost lipsit de contestări. Vicepreședinta partidului, Victoria Stoiciu a fost printre puținele voci disidente, explicând public pe rețelele sociale că „în astfel de momente nu e loc de echivoc sau de ezitare”. Ea a transmis clar susținerea pentru Nicușor Dan, invocând parcursul pro-european al României și avertizând asupra riscului ca resentimentele personale și de partid să primeze în fața interesului național.
În același timp, în teritoriu, nemulțumirile fierb mocnit. Primarul PSD din Buzău, Constantin Toma, a cerut deschis demisia conducerii partidului, acuzând greșeli grave de strategie și chiar complicități tacite cu George Simion la alegerile anterioare. Potrivit unei declarații acordate Digi24, Toma a dezvăluit că „am fost puși să dăm votul lui George Simion atunci”, referindu-se la turul întâi din noiembrie trecut – o afirmație care zdruncină orice aparență de neutralitate.
Filiala PSD Iași: între tăcere și teamă
La Iași, reacțiile oficiale sunt aproape inexistente, dar poziționările reale transpar prin ceea ce nu se spune. Potrivit unor surse politice consultate de Xpress, majoritatea liderilor locali PSD din Iași vor vota cu Nicușor Dan – nu din convingere ideologică, ci de teamă față de ce ar putea însemna un mandat prezidențial pentru George Simion.
Această opțiune este sprijinită indirect și de președintele filialei PSD Iași, deputatul Bogdan Cojocaru. Deși nu nominalizează vreun candidat, Cojocaru a transmis public un mesaj care trasează clar direcția: „Votul de duminică îl văd ca pe unul pro. Pentru România în UE și NATO, pro democrație, pro dezvoltare, pro apartenenței noastre la lumea civilizată cu care împărtășim aceleași valori și principii solide”.
Cojocaru invocă argumente grele: apartenența la NATO și UE, securitatea națională, accesul la fonduri europene, consolidarea statului de drept și reziliența în fața crizelor internaționale. Aceste teme sunt sinonime cu platforma lui Nicușor Dan și intră în profundă contradicție cu viziunea politică a liderului AUR, George Simion.
Neutralitatea ca formă de complicitate?
În mod paradoxal, decizia oficială a PSD de a nu susține niciun candidat devine în sine un act politic. Surse din partid, citate de Digi24, spun că Marcel Ciolacu „joacă la două capete”, evitând un răspuns ferm tocmai pentru a-și păstra opțiunile deschise, indiferent de rezultatul scrutinului. Această ambiguitate alimentează speculațiile privind posibile negocieri cu ambele tabere – inclusiv cu George Simion, în ciuda negărilor publice.
Pentru unii lideri PSD, această strategie este o dovadă de oportunism politic. Pentru alții, o mișcare „deșteaptă”, care îi permite lui Ciolacu să supraviețuiască politic și să își păstreze poziția de influență în partid, indiferent de cine ajunge președinte.
Liderii care tac, dar gândesc la fel
La nivel local, însă, tăcerea e încărcată de semnificații. Deși liderii PSD Iași evită să declare deschis sprijinul pentru Nicușor Dan, comunicatul lui Cojocaru – dar și discuțiile purtate cu mai mulți lideri județeni – indică o direcție clară: majoritatea preferă o variantă pro-europeană și predictibilă, în dauna unui candidat perceput ca populist, radical și imprevizibil.
Lideri PSD din Iași au confirmat neoficial pentru Xpress că nu iau în calcul varianta Simion, invocând atât interesele strategice ale României, cât și stabilitatea politică a țării. „E mai ușor să nu spui nimic decât să recunoști că îl susții pe cineva cu care ai fost în conflict ideologic ani la rând”, a spus unul dintre liderii județeni, sub protecția anonimatului.
Ce urmează pentru PSD după 18 mai?
Indiferent de rezultatul alegerilor, PSD va fi nevoit să își redefinească direcția. Marcel Ciolacu a amânat orice discuție despre viitorul său și despre eșecul repetat al partidului abia după data de 18 mai, mizând pe faptul că va putea negocia dintr-o poziție de forță sau cel puțin de relevanță. „El a făcut o chestie deșteaptă. A amânat discuțiile tensionate, inclusiv despre schimbarea lui, abia după alegeri”, a declarat pentru Digi24 un lider PSD.
Însă, indiferent de calculele făcute la centru, realitatea din teritoriu – inclusiv din filiale precum Iași – arată o partidă scindată, neîncrezătoare și lipsită de direcție unitară. În lipsa unei asumări clare, votul de duminică va fi nu doar un test pentru viitorul României, ci și pentru capacitatea PSD de a-și regăsi vocea și coerența.
Cu alte cuvinte, deși oficial PSD nu susține niciun candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale, mesajele liderilor din teritoriu, inclusiv din Iași, indică o înclinare netă spre Nicușor Dan. Frica de radicalismul lui George Simion și nevoia de a menține România în axa euro-atlantică sunt factorii cheie care influențează opțiunile de vot ale social-democraților ieșeni. Tăcerea nu mai poate fi considerată neutralitate – este, de fapt, o alegere mascată, dictată de rațiuni pragmatice și temeri strategice. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Chirica regretă sprijinul acordat lui Simion: de la aliat politic la adversar public