Una dintre clădirile emblematice ale Iașului, Cinematograful Tineretului, va fi transformat într-un spațiu „cultural modern”, sub un nume cu rezonanță istorică: Coloseul Bragadiru. În trecut, Hala de Bere sau Coloseul Bragadiru erau același lucru.
Aflat în paragină și locuit de oameni ai străzii mulți ani, autoritățile locale au semnat zilele trecute contractul pentru reabilitarea arhitecturală și funcțională a imobilului. Lucrările vor fi realizate de SC Grup Construcții Est SA în cel mult 36 de luni, pentru suma de 16,24 milioane de lei (TVA inclus), finanțarea fiind asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Dezvoltării, Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național din Iași.
Proiectul vizează refacerea fațadei de pe strada Lăpușneanu în stilul Coloseului Bragadiru, clădirea originală construită în 1905, precum și consolidarea structurii, desfacerea pereților interiori, refacerea acoperișului și modernizarea spațiilor interioare și exterioare.
Deși își va păstra funcția de cinematograf, noul Coloseu va deveni un spațiu polivalent, destinat proiecțiilor, spectacolelor și altor evenimente culturale. Clădirea va avea parter, supantă, un etaj și un etaj retras, cu o înălțime maximă de 12,7 metri și o suprafață desfășurată de 1.062 mp.
Valoarea totală a investiției, potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați de Consiliul Local, se ridică la 27,08 milioane de lei.
Berăria Bragadiru – Istorie în ruină pe strada Lăpușneanu din Iași
Un simbol uitat al vieții culturale ieșene de altădată, Berăria Bragadiru – cunoscută și sub numele de Hala de Bere sau Coloseul Bragadiru – zace în prezent în paragină, în ciuda istoriei bogate care o leagă de începuturile secolului XX.
Situată pe strada Lăpușneanu nr. 18, clădirea a fost ridicată pe locul unei vechi bodegi numite Eldorado, fiind reconstruită în 1922 sub denumirea de berăria „Astoria”, după ce un incendiu devastator a distrus construcția inițială. După 1944, imobilul a fost redenumit „7 Noiembrie” și, mai târziu, a găzduit cinematograful Tineretului, activ până la data de 15 aprilie 1994.
În perioada sa de glorie, Berăria Bragadiru era un loc de întâlnire pentru protipendada ieșeană, scriitori și artiști. Atmosfera vibrantă era întreținută de orchestre și soliști renumiți, printre care și Ionică Barbu, strănepotul vestitului lăutar Barbu Lăutaru. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Bătaie pentru un loc de parcare în Iași: 1.500 de lei pe lună în zona Palas
Șase constructori se bat pe 6 miliarde de lei pentru tronsonul A8 Moțca – Târgu Frumos
De la Crin la Simion: Plugari și Lungani și-au schimbat alegerea în turul II