Proiectul Autostrăzii Unirii (A8), care ar trebui să lege Moldova de Transilvania și de granița cu Republica Moldova, a fost din nou lăsat fără finanțare. Cel puțin așa susține ieșeanul Cătălin Urtoi, membru al Consiliului de Administrație al CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere), care a refuzat să voteze bugetul instituției pe anul 2025, acuzând un sabotaj sistematic al proiectului A8 și o „bătaie de joc” la adresa regiunii Moldova. Așadar, se confirmă toate temerile jurnaliștilor ziarului Xpress despre care au scris în ultima perioadă
„Nu am vrut să fac această postare, dar situația actuală o impune!”, a scris Urtoi pe Facebook, joi, 10 iulie. El spune că, deși s-au finalizat licitațiile pe unele loturi din A8, contractele nu sunt semnate, nu există finanțare pentru loturile cu ordine de începere, iar autorizațiile de construire întârzie, chiar dacă anumite tronsoane ar trebui să se încadreze în termenul PNRR.
Autostrăzile Moldovei rămân fără finanțare europeană? Ce fac politicienii ieșeni pe care i-am votat?
Mai mult, susține că bugetul pe anul în curs al CNIR prevede zero lei pentru tronsoanele A8 aflate în gestiunea companiei, în timp ce alte segmente rămase în coordonarea CNAIR „nu avansează deloc”.
„În aceste condiții, marți NU am votat bugetul pe 2025 al companiei CNIR! Cu riscul de a fi băgat în tot felul de comisii de disciplină, susțin cu toată răspunderea că ceea ce se întâmplă cu privire la proiectul Autostrăzii Unirii-A8 este o mare porcărie!”, a scris Urtoi.
Coaliția de guvernare, acuzată că sabotează Moldova
Într-un atac fără precedent la nivel local, Urtoi acuză întreaga coaliție PNL–PSD–USR că tace complice la blocajul Autostrăzii A8. „Nu aveți nicio scuză! Sper ca ieșenii să înțeleagă și să vă judece pentru această bătaie de joc”, avertizează acesta.
Deși a fost un apropiat al PNL și a activat o vreme ca consilier la Ministerul Transporturilor, Cătălin Urtoi pare să se distanțeze complet de formațiunile aflate la guvernare și adoptă un discurs de opoziție civică radicală.
Contrazis public de liderii PSD Iași
Reacția vine la doar câteva zile după ce Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași, a scris într-o postare că „lucrările pe A7 și A8 continuă cu bani europeni” și că „nu există niciun risc de pierdere a finanțării”.
„Ministrul Transporturilor a transmis că există risc zero. Construcția A7 nu este expusă niciunui pericol, iar în cazul A8 există o mobilizare de resurse care va deveni vizibilă în lunile următoare”, declara Cojocaru.
Totuși, surse din Ministerul Transporturilor au confirmat pentru presa centrală că, în cazul A8, doar lotul Leghin–Târgu Neamț (29,9 km) are șanse reale să înceapă lucrările în toamna acestui an. Restul tronsoanelor din zona montană sunt blocate fie de contestații, fie de lipsa avizelor.
Ce se întâmplă cu Autostrada A8
Autostrada A8 este împărțită în trei mari secțiuni:
Ungheni – Iași – Târgu Neamț (capăt estic, în Moldova);
Târgu Neamț – Miercurea Nirajului (tronsonul montan, cel mai dificil tehnic);
Miercurea Nirajului – Târgu Mureș (capăt vestic, în Transilvania).
Deși studiile de fezabilitate și proiectele tehnice au fost lansate în 2020–2021, doar un singur lot are șanse concrete de execuție în 2025. Restul sunt blocate de lipsa autorizațiilor sau de întârzieri în evaluarea ofertelor.
Potrivit informațiilor disponibile, bugetul CNIR pentru 2025 va fi publicat în perioada imediat următoare, iar atunci se va putea confirma oficial dacă tronsoanele de pe A8 au primit sau nu alocări bugetare. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI
Continuă scandalul la CJ Iași: ONG-uri admise la finanțare, blocate de funcționari