Chirica și Alexe decid granturile ONG I Bugete tăiate din pix, asociațiile favorite primesc bani direct

Xpress
5 Min Read

În anul 2025, la Iași, alocarea fondurilor publice pentru organizațiile neguvernamentale a devenit un exercițiu de putere politică și control birocratic. În ciuda cadrului legal care impune concursuri de proiecte și proceduri competitive conform Legii 350/2005, realitatea arată că deciziile finale sunt luate discreționar de primarul Mihai Chirica și președintele CJ Iași, Costel Alexe. În paralel, funcționarii din aparatul administrativ blochează contractele cu ONG-urile care au trecut toate filtrele oficiale, în timp ce sume consistente sunt direcționate direct către proiecte favorite, fără competiție.

Granturi „blocate în sertar” după votul aleșilor județeni ieșeni

Consiliul Județean Iași a lansat în aprilie 2025 o sesiune de finanțare pentru proiecte nonprofit, alocând 2 milioane lei. Domeniile vizate au fost sportul (1 milion lei), social (250.000 lei), educație (200.000 lei), tineret (200.000 lei), siguranța cetățeanului, protecția mediului și cultura scrisă. Din cele 49 de proiecte depuse, doar 9 au fost declarate câștigătoare. Alte 4 proiecte au fost inițial respinse pe criterii birocratice – precum o rotunjire de 10 bani în buget sau o durată de implementare care depășea cu câteva zile perioada impusă.

Consilierii locali ieșeni zboară deasupra politicii I Consilier PSD în avionul unui coleg AUR


Ulterior, în urma contestațiilor, aceste proiecte au fost aprobate de aleșii județeni în cadrul hotărârii CJ nr. 310/2025. Cu toate acestea, funcționarii din cadrul Serviciului Parteneriate și Relația cu Societatea Civilă au refuzat semnarea contractelor, blocând aplicarea hotărârii CJ. Situația a fost relatată de reprezentanții ONG-urilor: „Am fost la funcționari să semnez contractul, iar ei mi-au spus că nu există așa ceva, deși am primit email oficial cu hotărârea de aprobare. Este o contradicție flagrantă față de votul Consiliului Județean”, ne-a spus reprezentantul unei asociații. Un altul ne-a spus că încă așteaptă să fie chemat să semneze contractul, neștiind despre boicotul funcționarilor din CJ Iași asupra aleșilor județeni.

Sumele pentru proiecte civice sunt modice. Banii reali merg în alte direcții

În paralel cu acest refuz administrativ de a pune în aplicare propriile decizii, CJ Iași alocă direct, prin hotărâri de plen, sume de ordinul zecilor de mii de lei pentru evenimente culturale organizate de instituții de stat sau asociații religioase. De exemplu, pentru Festivalul de Folclor pentru copii și tineret „Cătălina”, ediția a XXIX-a (8–11 iulie 2025), CJ a alocat 34.100 lei, sumă virată direct Palatului Copiilor Iași în baza unui acord de cooperare fără competiție publică. Finanțarea acoperă integral cheltuielile de cazare și masă ale participanților.
Un caz similar este și cel al Festivalului Istoric Getodava, organizat de Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova. CJ Iași a acordat 60.000 lei pentru eveniment, în baza unei simple cereri și a unui acord aprobat în plen, fără concurs și fără criterii de evaluare independente.

Primăria face la fel: taie bugetele sociale și aprobă direct proiectele „apropiaților”

Nici Primăria Iași nu este departe de aceste practici. În 2024, mai multe proiecte sociale, culturale și educaționale au fost trecute printr-un proces de evaluare aparent corect, analizate de către comisii formate din profesori universitari și experți în domeniul civic. Culmea, lista finală a ajuns la primarul Mihai Chirica care a tăiat „din pix” sumele acordate, în unele cazuri chiar la jumătate. Astfel, un proiect social care primise 30.000 lei a fost redus la 13.000 lei, făcând imposibilă derularea acestuia. De tăieri au scăpat asociațiile religioase. Altele, și-au ajustat cheltuielile și au dus proiectele până la capăt, cu toate că bugetele au fost micșorate de către Chirica.

În aceeasi logică cu Consiliul Județean Iași, și la Primăria Iași banii se dau direct către ONG-urile preferate. De exemplu, ani buni Mihai Chirica a alocat sume importante de bani, prin votul consilierilor locali, către asociațiile controversatului Morel Bolea. Ultima încercare a fost în februarie 2022, când Asociația Kasta Morrely a solicitat o finanțare de circa 70.000 de lei pentru a organiza „Festivalul Industriilor Creative – Gala Premiilor în Industriile Creative”. În același timp, în iunie 2022, EuroDemos a primit aproape 50.000 de la municipalitatea locală pentru a derula proiectul „Lideri pentru Europa – ediția a VIII-a”. Conform stenogramei ședinței din februarie, publicată în 2022 de „Ziarul de Iași”, Consiliul Local a fost la un pas distanță să acorde finanțarea respectivă. (Doru Mihuleac)

CITIȚI ȘI

Se mai deschide IKEA Iași în 2025? Primăria a cerut completări de la investitori

„Poliția este în concediu!” I Apelul disperat al unei tinere din Iași al cărei tată a dispărut din spital

Consilieri județeni USR: Aeroportul Iași discriminează Uber și Bolt

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *