Fenomen straniu la Tomești: ”gheața neagră” provoacă accidente zilnic

X Press
4 Min Read

Fenomen straniu pe drumul national din comuna Tomesti. Frecvent, pe o anumita portiune de drum se produc accidente in dealul care duce spre primarie fara ca autoritatile sa aiba vreo explicatie. Saptamana trecuta doua masini au ajuns in sant la jumatate de ora distanta pe aceeasi portiune de drum, potrivit telem.

Si asta din cauza carosabilului care se mentine umed si formeaza un fenomen ca si cel al ghetii negre. Reprezetantii Primariei au facut nenumarate sesizari la Directia Nationala de Drumuri si Poduri pentru a stopa acest fenomen.

Fenomenul mai putin obisnuit a luat nastere in urma cu cativa ani iar de atunci pe marginea drumului au aparut zeci de semne de circulatie pentru a semnaliza cat de periculos este tronsonul. Mai exact, portiunea din imagini este umedă tot timpul, chiar daca restul soselei este uscata iar soferii care trec prin zona cu viteza risca sa fie aruncati in sant. De ce portiunea de drum este mereu umeda? Asta este mai greu de explicat.

Ștefan Timofte – Primar Comuna Tomești: „Suntem intr-o zona unde se petrec frecvent accidente. Nu stiu, datorita curentilor de aer care vin de pe valea asta, se umezeste asfaltul. De multe ori, inainte si dupa aceasta zona, asfaltul este uscat iar aici portiunea asta este ud. Asfaltul se comporta ca si cum ai fi pe gheata. E adevarat, si putina viteza, daca ai peste 50km/h deja e un pericol daca cauciucurile sunt uzate, iarasi e o problema, daca tractiunea este pe spate, la fel este o problema. Isi mai spune cuvantul si experienta sa spun asa, pentru ca in momentul in care intra masina in derapaj, probabil conducatorul auto calca frana si atunci il fura si mai tare si il arunca acolo in parapet. Am studiat zeci de accidente, nu ne explicam care este fenomenul„.

Desi autoritatile au pus zeci de semne de circulatie inaintea zonei periculoase, soferii nu reduc viteza. Ba mai mult, in apropiere de portiunea respectiva, primaria a pus si o masina de politie pentru a-i determina pe soferi sa reduca viteza, insa fara succes. Localnicii povestes ca au asistat la zeci de accidente, unele dintre ele fiind mortale.

Gheorghiță Ichim – localnic: „Din cauza drumului că este alunecos, mai este si podul asta care tine umezeala, se face condens. Șoferii vad de la vale că soseaua este uscata, dar aici cand intra in curba nu o mai observa si vin cu viteza si se busesc. Numai urcand la deal, nu coborand la vale. Chiar si saptamana trecuta, in jumatate de ora nici nu am intrat bine in casa ca am auzit iar bufnitura. Noi fugim repede sa ii scoatem ca sa nu se intample nimic cu ei„.

Reprezentanții Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Iasi au venit deja si cu solutia.

Nicolae Popovici – purt. cuv DRDP Iași: „Exista cateva zone pe aria de administrare a DRDP Iasi, unde trebuie sa luam masuri sporite de asigurare a sigurantei traficului. Printre aceste locuri, este si aceasta zona. Pentru inceput avem deja luata hotararea de a executa o lucrare de microfrezare a asfaltului astfel incat sa creasca aderenta anvelopelor la partea carosabila. In perspectiva discutam si de o investitie prin care avem in vedere schimbarea partii carosabile astfel incat siguranta sa fie asigurata 100%„.

Pana cand problema carosabilului va fi rezolvata, primaria a anuntat ca va monta un radar fix in zona.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *