De astăzi, 9 mai, una dintre cele mai celebre tablouri din lume, „Ecce Homo” de Tiţian, va putea fi admirat de ieșeni la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iaşi.
Dată fiind valoarea picturii s-au luat măsuri sporite de siguranță, respectiv păziea acesteia cu agenți speciali înarmați.
Această lucrare face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal, care este singura instituție din România și din Europa de Est care deține o operă a renumitului artist italian.
„Ecce Homo”, prezentată publicului ieșean în preajma sărbătorilor pascale, abordează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea, reprezentându-l pe Iisus Hristos. În timp ce, de obicei, Iisus este ilustrat cu capul înclinat spre stânga și încheieturile legate cu o frânghie, în lucrarea lui Tițian, el este portretizat stând drept, emanând demnitate și cu ochii deschiși.
FOTO. Ciprian Manuel Bostan
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru-Constantin Chituță, a spus în cadrul conferinței de presă organizate vineri, 5 aprilie, la Muzeul Municipal „Regina Maria”, că aducerea unei asemenea capodopere de artă europeană la Iași este un moment marcant pentru istoria orașului.
„Este o lucrare importantă din colecția Muzeului Național Brukenthal, una dintre cele mai importante lucrări de pictură pe care România o posedă și pe care partea aceasta de Est a Europei o are. Este important că orașul dovedește că are puterea și energia de a realiza această expoziție dedicată unui celebru artist european, care nu poate să fie ocolit nicidecum din istoria artei”, a declarat Alexandru-Constantin Chituță.
Potrivit managerului Muzeului Național Brukenthal, de peste 200 de ani de când lucrarea „Ecce Homo” se află la Sibiu, deși a fost inclusă în expoziții din Italia, Luxemburg, Polonia, Olanda și Franța, este doar a doua oară când aceasta este expusă într-un muzeu din România, după ce a fost prezentată la București anul trecut. În 1968, opt lucrări de pictură europeană, inclusiv „Ecce Homo”, cea mai valoroasă dintre ele, au fost furate de la etajul I al Palatului Brukenthal din Sibiu. La acea vreme, tablourile erau estimate la 25 de milioane de dolari. Pictura „Ecce Homo” a fost recuperată 30 de ani mai târziu, datorită unei operațiuni complexe a Interpolului, și a fost returnată României.
„Expoziţia aduce în premieră la Iaşi una dintre cele mai importante capodopere ale artei europene din România, fiind cea mai valoroasă lucrare expusă vreodată în capitala Moldovei. Lucrarea Ecce Homo sau Iată Omul! Realizată în anul 1560 de marele artist italian Tiziano Vecellio sau Tiţian (1488/ 90-1576) va fi expusă la Iaşi. Lucrarea face parte din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal, singura instituţie din România şi din Estul Europei care are în colecţie o lucrare realizată de Tiţian. (…) În lucrarea Ecce Homo Tiţian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului XVI-lea, fiindu-i prima dată comandată în anul 1543. Lucrarea Muzeului Naţional Brukenthal este similară versiunii din 1548 aflată la Muzeul Prado din Madrid, a versiunii din 1560 aflată la Galeria Naţională a Irlandei din Dublin şi a celei din 1564-1566 aflată la Galeria Uffizi din Florenţa. Există de asemenea o lucrare neterminată din seria Ecce Homo realizată de Tiţian la de Artă din Saint Louis Missouri, Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul de presă.