Primăria Iași vrea încă un credit pentru încălzirea la iarnă. Mai avem unul de anul trecut

X Press
4 Min Read

Update: Consiliul Local Iași a aprobat contractarea unui credit de 145 milioane lei. Inițiativa primarului Mihai Chirica a fost sprijinită de consilierii PNL și PSD. În favoarea proiectului au votat 17 consilieri locali. Reprezentanții USR au votat împotriva proiectului iar viceprimarul s-a abținut.

Știrea inițială

Consiliul Local Iași (CL) a fost convocat în ședință extraordinară mâine pentru a aproba contractarea unui credit de 145 milioane lei necesari achiziției de combustibil pentru încălzirea ieșenilor la iarnă. Creditul va fi făcut pe 7 ani.

În anul 2023, Primăria Iași a împrumutat 135 milioane lei tot pentru încălzire. “Preluarea gestiunii serviciului public de termoficare a afectat și continuă să afecteze puternic bugetul local al Municipiului Iași, ținând cont de nivelul ridicat al cheltuielilor pe care le implică, dintre acestea subliniindu-le pe cele aferente combustibililor necesar producerii energiei termice și pe cele cu certificatele de emisii de gaze de seră, pentru acestea fiind necesară cea mai mare concentrare de resurse financiare, urmate de restul cheltuielilor pentru asigurarea continuității serviciului, care se situează, de asemenea, la un nivel semnificativ”, se arată în proiectul de hotărâre al Primăriei Iași, care va fi mâine pe masa consilierilor ieșeni.

Suma de 145 milioane lei a fost stabilită în baza cheltuielilor efectuate de Primărie în sezonul trecut, încălzirea fiind făcută tot cu bani împrumutați. „Adoptarea promptă a unei hotărâri reprezintă o măsură de eliminare a riscurilor pe care le implică lipsa disponibilităților bănești de susținere a cheltuielilor activității de termoficare”, este unul dintre motivele pentru care a fost convocată ședința extraordinară.

Gradul de îndatorare a Iașului este de 7,08%, dar noul credit nu va afecta acest grad, întrucât împrumutul va fi contractat într-un regim special, cu derogare de la legislația în vigoare.

Pentru a putea trece proiectul de hotărâre, primarul Mihai Chirica are nevoie de 14 voturi și, teoretic, le are asigurate în baza alianței existente între PNL care are 11 consilieri, PMP 2 consilieri și viceprimarul Răzvan Timofciuc. Dacă Timofciuc nu va vota creditul, atunci liberalii vor avea nevoie de voturi de la PSD sau USR, partide cu care aceștia duc negocieri, în ultima vreme, pentru formarea unei noi alianțe în CL, discuții avansate în acest sens fiind cu USR.

„Am speranța că, dincolo de interesele politice, membrii Consiliului Local vor înțelege corect situația și că vor lua decizia rațională de a aproba acest împrumut, în lipsa căruia preșcolarii, elevii, pacienții și familiile de ieșeni vor petrece iarna în frig!”, a declarat primarul Mihai Chirica, într-un comunicat al Primăriei Iași.

Edilul a invocat faptul că Iașul nu va beneficia de sprijin de la Guvern pentru susținerea sistemului de termoficare iar contractarea împrumutului este esențială „pentru a asigura încălzirea și apa caldă pentru cei peste 50000 de preșcolari și elevi din unitățile de învățământ branșate, pentru miile de angajați și pacienți din spitale, pentru cele peste 21000 de familii de ieșeni, ca și pentru companiile partenere”. (Vlad Mirea)

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *