La o secție de votare de la o grădiniță din Păcurari era coadă de votanți, în jurul orei 11. Timpul de votare era de aproximativ 10 minute, în condițiile în care nu erau permise în interior mai mult de cinci persoane.
Se prefigurează o prezență record la urne în județul Iași: a fost deja depășit pragul de 100.000 de alegători la ora 11, mult mai devreme față de parlamentarele din 2020 și turul I al prezidențialelor. Trendul este unul național, alegătorii ies la urne în număr mare.
Astfel, Ieșenii au ieșit la vot în număr mare încă de la primele ore ale dimineții. Datele Autorității Electorale Permanente (AEP) pentru prima parte a zilei arată o prezență la urne semnificativ mai mare față de alegerile parlamentare din 2020 atât în județul Iași, cât și la nivel național. Cele mai aglomerate secții de votare din județ sunt la Liceul de Informatică, o grădiniță din Valea Lupului, sala de sport din Miroslava, școala gimnazială din Lețcani și o unitate școlară din Aroneanu. În fiecare dintre aceste secții, au venit la urne cel puțin 400 de alegători (la Informatică sunt peste 500 de persoane). Potrivit unor decizii a BEJ Iași, în 16 secții de votare din municipiul sunt prezenți câte doi operatori, fiind vorba despre acele secții în care, la scrutine anterioare, prezența la urne a fost ridicată: Informatică, TUIAȘI, Școala Gh. Asachi, Colegiul Negruzzi și altele.
Alegerile parlamentare din acest an au loc pe 1 decembrie, la o săptămână după primul tur al prezidențialelor.
La Iași, aproape 300 de candidați au intrat în cursa pentru alegerile parlamentare. În competiția electorală participă peste 20 de organizații politice și trei independenți. Pentru Camera Deputaților, listele partidelor cuprind 196 de nume în timp ce la Senat au fost admise 100 de candidaturi. Iașul va avea în urma alegerilor 17 reprezentanți dintre care 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat.
Lista PNL pentru Camera Deputatilor îl are în prim plan pe Alexandru Muraru, actual deputat, șeful filialei ieșene a partidului. Alexandru este fratele ambasadorului României în America, Andrei Muraru. Pe locul doi se află Sorin Afloarei, în prezent vicepreședinte la Consiliul Județean Iași la al doilea mandat, apoi deputatul Sorin Năcuță și Luciana Antoci, șefa Inspectoratului Școlar Județean. La Senat candidează Lucian Rusu, secretar general adjunct al Guvernului și Romeo Vatră, în prezent director la Aeroportul Iași.
La PSD, primele nume de pe lista deputaților sunt Alexandru Rafila, actual ministru al Sănătății, Bogdan Cojocaru – șeful filialei PSD Iași, Maricel Popa (senator) și Silviu Macovei (deputat). La Senat, Dan Cașcaval (rector TUIAȘI), Costel Iosub (primar Tătăruși) și Bogdan Crucianu, antreprenor.
AUR și USR speră fiecare la câte cel puțin trei mandate de deputat și unul de senator. În cazul AUR, listele sunt deschise de Ciprian Paraschiv – fost fotbalist, Silviu Gurlui (profesor universitar abilitat) și Cristina Dascălu (profesor doctor) iar la Senat, prima poziție este ocupată de Claudiu Târziu (europarlamentar), el fiind urma de Cristina Dumitrescu.
La USR, la Camera Deputaților candidează Ștefan Tanasă, șeful filialei USR Iași, Monica Berescu (deputat) și Iulian Bucșă (antreprenor), în timp ce la Senat lista este deschisă de senatorul Marius Bodea și avocatul Irina Dobrin