De la 1 ianuarie 2025 toate firmele din Iași și România trebuie să-și actualizeazeze codurile CAEN. Fie că vorbim despre firme SRL sau de persoane fizice autorizate (PFA), ori întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF), ele vor trece printr-o procedură generală de actualizare a codului de clasificare a activității, la Registrul Comerțului. În Iași, anul trecut erau peste 33.500 de firme înregistrate la ANAF dintre care 28.100 active. Cererea de înregistrare în registrul comerțului se poate depune prin intermediul portalului de servicii on-line, la ghișeu sau prin transmitere prin intermediul serviciilor de poştă/curierat și se soluționează de către registratorul de registrul comerțului”, precizează site-ul instituției Oficiului Registrului Comerțului din Iași.
Modificarea pleacă de la Ordinul 377 din 17 aprilie 2024 al Institutului Național de Statistică (INS), privind actualizarea Clasificării activităților din economia națională – CAEN. INS-ul românesc pune astfel legislația națională în domeniu în acord cu un regulament european de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE, rev. 3.
Pentru firmele care vor solicita înmatricularea sau înregistrarea în Registrul Comerțului începând 1 ianuarie 2025, încadrarea activităților în noile clase CAEN Rev. 3 devine obligatorie. În cazul firmelor deja înregistrate, actualizarea obiectului de activitate, conform noilor clase CAEN Rev.3, se va face treptat:
-fie la inițiativa firmei de actualizare a obiectului de activitate;
-fie cu ocazia înregistrării unei alte mențiuni în Registrul Comerțului.
În cazul în care actualizarea CAEN nu implică modificarea obiectului de activitate în sine, firmele respective vor completa un formular tip „Cerere de înregistrare în registrul comerțului”, caseta V, punctul 8, dedicat actualizării obiectului de activitate CAEN Rev.3. Nu va fi nevoie să depună în susținerea cererii actul constitutiv actualizat, declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de funcționare/ desfășurare a activității, hotărârea adunării generale / directorat / decizie a Consiliului de Administrație (CA).
Persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF), în cazul în care actualizarea privește exclusiv obiectul de activitate, vor completa formularul tip ”Cerere de înregistrare în registrul comerțului (Anexa 2b), punctul VII, vor bifa corespunzător caseta „actualizare obiect de activitate conform CAEN Rev3, pct. 1 (activitate principală)”.
Ca urmare a actualizării obiectului de activitate, profesioniștilor (firme SRL, SA, PFA, II etc.) li se va elibera un nou certificat de înregistrare, însoțit de informații punctuale la zi din registrul comerțului privind profesionistul care a făcut obiectul înregistrării în registrul comerțului. Dovada actualizării obiectului de activitate, conform CAEN Rev. 3, se va realiza prin noul certificat de înregistrare însoțit de informațiile punctuale la zi din registrul comerțului privind profesionistul care a făcut obiectul înregistrării în registrul comerțului.
Odată cu intrarea în vigoare a noii clasificări CAEN Revizia 3, antreprenorii care își deschid firme noi sunt obligați să folosească noile coduri CAEN, iar firmele deja existente trebuie să își actualizeze activitățile conform noii legislații aplicabile de la 1 ianuarie 2025.
Actualizarea codurilor poate fi realizată prin intermediul portalului ONRC, prin email sau chiar prin poștă. Totuși, trebuie menționat că, deși s-au remediat unele probleme ale portalului ONRC, încă nu știm cât de bine va funcționa aceasta în condițiile unui flux mare de solicitări.
„Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, profesioniștii completează Cererea de înregistrare în registrul comerțului (original) – (formularul actualizat este disponibil începând cu 01.01.2025), în care precizează obiectul principal de activitate conform CAEN Rev. 3. Cererea de înregistrare în registrul comerțului se depune prin intermediul portalului de servicii on-line, la ghișeu sau prin transmitere prin intermediul serviciilor de poştă/curierat și se soluționează de către registratorul de registrul comerțului”, precizează site-ul instituției Oficiului Registrului Comerțului din Iași. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Un ieșean a stabilit un nou record național la alcoolemie. Pe locul doi, o ieșeancă