În urmă cu câteva zile, Biroul Electoral Central (BEC) a decis în mod definitiv că afișele electorale de pe sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) din Iași sunt ilegale și trebuie îndepărtate de urgență, acestea vor rămâne, cel mai probabil, pe clădire și în ziua alegerilor. Reprezentanții AUR au informat autoritățile că nu dispun de o echipă specializată pentru intervenții la înălțime și că operațiunea de demontare va putea fi realizată abia după 21 mai 2025, adică la câteva zile după vot.
Decizia BEC a venit ca urmare a unei sesizări depuse de filiala PNL Iași, care a reclamat faptul că afișele uriașe cu liderul George Simion, montate pe fațada imobilului de pe Bulevardul Anastasie Panu nr. 28, nu respectă reglementările legale privind propaganda electorală. Potrivit comunicatului oficial: „Se dispune înlăturarea materialelor publicitare politice de pe fiecare componentă a construcției (…) Decizia este definitivă.”
AUR a fost sancționat contravențional pentru încălcarea art. 41 alin. (5) din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României. Conform unui răspuns oficial al Poliției Locale Iași, îndepărtarea materialelor a fost începută în zonele accesibile ale clădirii, dar demontarea completă necesită intervenția unei echipe de alpiniști, care nu este disponibilă mai devreme de data de 21 mai.
Situația a generat reacții politice imediate. Deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași, a catalogat acțiunea AUR drept o sfidare flagrantă a legii: „Este o încălcare gravă, comisă cu aroganță. George Simion și AUR se comportă de parcă ar fi mai presus de lege și de Constituție. Asta nu poate fi permis într-o democrație.”
Liderul liberal a subliniat că nu este vorba despre o greșeală punctuală, ci despre un model de comportament: „Este un tipar. AUR sfidează regulile, instituțiile și bunul-simț democratic. Afișajul ilegal e doar una dintre metode.”
PNL Iași a solicitat autorităților locale să pună în aplicare hotărârea BEC fără întârziere: „Fie aplicăm legea, fie acceptăm haosul. Nu e suficient să constatăm ilegalitatea, trebuie și sancționată. Nu putem permite ca Iașul să fie scena unor abuzuri electorale comise cu impunitate.”
Chiar dacă decizia BEC este definitivă, în lipsa unei intervenții concrete din partea autorităților, afișele rămân vizibile în spațiul public, în imediata apropiere a unei zone centrale intens circulate din Iași. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea efectivă a legislației electorale, mai ales în perioada critică dinaintea scrutinului. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI
Cu Europa sau cu Rusia? Zeci de mii de cetățeni moldoveni cu buletin de Iași votează în diaspora