La una dintre secțiile de votare din municipiul Iași, dintre cei 1600 de alegători aflați pe listă, 1300 sunt basarabeni care locuiesc într-un singur apartament. Este secția cu numărul 238 de la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, de pe Aleea Nicolina, nr. 4.
Duminică, pe un grup de whatsapp al membrilor electorali de la secțiile de votare din România, unul dintre aceștia reclama o ”situație delicată”. La o secție de vot din Iași, ”dintre cei 1600 de alegători, 1300 locuiesc la o singură adresă, într-un apartament”, scrisese acesta. Imediat, ceilalți colegi din grup au reacționat, arătând că este vorba despre basarabeni, cetățeni din Republica Moldova, care au dublă naționalitate.
Evident, duminică, nici măcar unul dintre basarabenii aflați pe lista respectivă nu a venit să voteze la secția din Iași. Cel mai probabil,ei sunt plecați la muncă în occident iar anomalia de la această secție de votare se va repeta și în turul doi al alegerilor, care va avea loc peste două săptămâni. La scrutinul electoral de atunci se vor confrunta Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Astfel, în urma votului de duminică, la Secția 238 de la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, din numărul total de 1598 de alegători, numai 228 au votat, dintre care 27 au fost pe lista suplimentară. Un număr de 45 de persoane au votat Elena Lasconi, 22 Călin Georgescu, 16 Marcel Ciolacu, 13 George Simion, 7 Nicolae Ciucă, 8 Cristian Diaconescu, 7 Mircea Geoană și 1 Ludovic Orban.
La o altă secție de votare din cadrul Colegiului Național ”Emil Racoviță”, adică 234, nivelul votanților a fost la fel de mic. Dintre cei 2033 de alegători aflați pe listă, au votat numai 221 de persoane, dintre care 16 pe listele suplimentare.
Cetățenii basarabeni sunt doar scriptic cu domiciliul în Iași deoarece, în realitate, ei se află la muncă în străinătate. Cifra cetățenilor din Republica Moldova care și-au făcut pașaport românesc la Iași pentru a lucra în țările UE, inclusiv România, se apropie de 70.000. Dintre aceștia, în realitate ar locui sau ar studia în județul Iași puțin peste 10.000. Ceilalți, adică circa 60.000 de persoane, ar locui doar „pe hârtie” în județul Iași, ei doar folosindu-se de cetățenia românească pentru a lucra în țările din Vest.
Cei mai mulți dintre cetățenii din Republica Moldova au obținut buletine de Iași plătind nelegal o „luare în spațiu” prin localități din județ, sau în municipiul Iași. De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă, uneori de ordinul miilor. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. În satul Cozia din comuna Costuleni, judeţul Iaşi, de exemplu, locuiau în anul 2020, pe hârtie, peste 2.000 de persoane. Ori, satul abia are câteva zeci de case. Cei care mai trec din când în când pe acolo, când au nevoie de câte un act de la primărie, nici nu ştiu cum se numeşte satul care le este domiciliu. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI