Spitalul de Pneumoftiziologie va intra in reparatii capitale dupa zeci de ani in care a fost lasat de izbeliste. Unitatea este foarte importanta pentru Moldova pentru ca aici sun tratate cazurile grave de TBC, traumatisme prin tratament chirurgical si alte tipuri de afectiuni din zona plamanului.
Cladirea Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi era clasata cu risc seismic iar reparatiile erau extrem de necesare. Ministerul Dezvoltării a inclus în lista pentru finanțare pe Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat cererea depusă de Consiliul Județean pentru obiectivul Consolidare și reabilitare corp C1 Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași si s-a obtinut o finantare de 50 de milioane de lei.
Costel Alexe, Presedinte CJ Iasi: „Pentru cele 33 de luni cat dureaza consolidarea corpului din Czihac, fondurile europene ne-ar pune la dispozitie si imprumutul de la BEI astfel incat sa accesam fondurile pentru Spitalul de Boli Respiratorii din Bucium, am putea sa oferim comunitatii un spital nou si in acelasi timp sa terminam consolidarea si reabilitarea corpului din Czihac”.
Medicii spun ca, multe spitale au nevoie de reparatii capitale, fiind puse in functiune de zeci de ani.
Radu Dabija Crisan, Director Spitalul de Pneumoftiziologie Iasi: „Sunt cladiri care sunt proiectate, cel putin acest corp al Pneumologiei e finalizat in anii 60, cu rigorile de la vremea respectiva si cu deficientele vremurilor respective. Exista mai mult studii europene care arata ca o cladire cu o infrastructura medicala nu poate fi exploatata mai mult de 50 de ani si, ulterior, datorita transformarilor ale mediului sanitar si a necesitatilor, aceasta nu mai corespunde rigorilor si tocmai de aceea cred ca a trecut foarte mult timp„.
Tot prin acest Program Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, Consiliul Județean a depus și cerere de finanțare pentru consolidarea secției Pașcanu, o clădire ce are nevoie urgent de intervenție.