Incendiu uriaș la Sârca. Pompierii au luptat 5 ore cu flăcările

X Press
2 Min Read

Dispeceratul integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112, despre producerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Sârca, comuna Bălțați. La locul solicitării au fost direcționate de urgență trei autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentelor de Pompieri 1 Iași și Târgu Frumos și membrii serviciului voluntar.

În urma incendiului au ars: aproximativ 16 hectare de vegetație uscată și stuf, aproximativ 60 de anvelope uzate și aproximativ 100 kg de deșeuri bituminoase. După aproximativ 5 ore de luptă cu flăcările a fot lichidat și ultimul focar de incendiu. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

Pompierii ieșeni vă aduc la cunoștință că arderea vegetației uscate este strict interzisă. Cetățenii sunt obligați să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acțiunile de ardere a vegetației uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvențiilor de către APIA.

Reamintim faptul că, arderea miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile constituie contravenții și se poate sancționa de către inspectorii de prevenire, cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 lei și 2.500 lei, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *