Strada Grigore T. Popa din cartierul Bucium a ajuns foarte aglomerată deoarece șoferii vor să ocolească cozile kilometrice de la intrarea în Iași. Ieșenii aleg să vireze dreapta la Trei Sarmale, trec pe lângă magazinul Lidl iar după câteva viraje, intră pe strada Grigore T. Popa. Strada este plină cu gropi adânci, inundate în anotimpul rece. Vara este un coșmar pentru locuitorii din blocurile și casele noi construite pe marginea drumului deoarece mereu în zonă plutește un nor de praf. Traseul șoferilor continuă până la Drumul Hoților, apoi virează iar dreapta până la trecerea de cale ferată din zona Tomești, și apoi stânga, spre Coca Cola, Zona Industrială.
Revenind la drumul „bombardat” Grigore T. Popa, deși starea acestuia este aproape imposibil de gestionat, municipalitatea a găsit o soluție cel puțin ironică: montarea indicatoarelor de limitare a vitezei la 30 km/h.
Aceste semne au fost amplasate recent, în decembrie 2024, însă localnicii sunt revoltați, considerând măsura o sfidare. Oamenii spun că strada arată la fel ca în urmă cu mai mulți ani, fără nicio intervenție semnificativă. Deși municipalitatea le promite de ani buni că artera va fi asfaltată, singurele schimbări notabile sunt indicatoarele nou montate.
Locuitorii subliniază că drumul are un rol esențial pentru decongestionarea traficului din zona Bucium, preluând o parte semnificativă a fluxului de mașini care ocolesc bulevardul principal. În lipsa asfaltului, însă, strada rămâne impracticabilă, iar praful și noroiul fac traiul în zonă insuportabil.
Proteste și petiții pentru asfaltare
Zilele trecute, locuitorii au ieșit în stradă cu pancarte și au protestat față de lipsa implicării autorităților. Ei au redactat și o petiție către primărie, solicitând măsuri urgente pentru asfaltarea drumului și implementarea unei rețele de colectare a apelor pluviale.
„Strada Grigore T. Popa este utilizată zilnic de sute de vehicule și pietoni. În starea actuală, este un pericol atât pentru mașini, cât și pentru oameni. Pe timpul verii, praful este insuportabil, iar iarna sau după ploi, noroiul face strada impracticabilă,” se arată în scrisoarea locuitorilor.
Aceștia cer asfaltarea urgentă a străzii și implementarea unui sistem de canalizare pentru a preveni acumularea apei pe carosabil. „Este inacceptabil ca o arteră care ar putea reduce traficul pe Șoseaua Bucium să rămână în această stare deplorabilă,” spun semnatarii petiției.
Soluții ieftine, probleme nerezolvate
Deși limitarea vitezei este justificată prin prisma siguranței rutiere, locuitorii consideră că montarea indicatoarelor nu rezolvă problemele reale. „În loc să repare strada, ne spun să mergem mai încet. Oricum nu putem merge mai repede de gropi,” a comentat un localnic.
Protestul ieșenilor de pe strada Grigore T Popa seamănă cu cel al locuitorilor de pe Șoseaua Bârnova. În urmă cu câțiva ani, cei care locuiesc aici au făcut numeroase proteste până să le fie asfaltată strada. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Brico Dépôt a fost vândută către Altex. Ce se va întâmpla cu angajații de la Iași? FOTO
Viceprimarii Iașului au fost aleși. Alianță la nivel local între PSD – PNL – PMP