Moldomobila a fost rasă de pe fața pământului l Ce se va construi pe platforma istorică din Iași l Iată ce afacerist revine în prim plan

Xpress
5 Min Read
FOTO: În Iași, consumul a luat locul productivității

O pagină din istoria industrială a Iașului a fost închisă definitiv: fabrica Moldomobila a fost demolată complet, iar platforma de aproape 7 hectare de pe șoseaua Bucium urmează să găzduiască un parc de retail și un ansamblu de locuințe colective. Excavatoarele au dărâmat peste 87 de clădiri, iar în prezent, doar ghereta paznicului și sigla de la poartă mai amintesc de ce a fost odinioară cel mai mare producător de mobilă din Moldova. După mai bine de 60 de ani de activitate, Moldomobila dispare definitiv din peisajul industrial al Iașului, iar în locul halei care a produs mobilă pentru exporturi în zeci de țări, vor răsări magazine Kaufland, blocuri și locuri de parcare.

Kaufland și Arhiconstruct, noii proprietari ai fostei platforme industriale

Pe amplasament, Kaufland România va amenaja un parc de retail, iar firma Arhiconstruct SRL, controlată de omul de afaceri Adrian Butucă, va construi blocuri pe una dintre parcelele de pe latura estică. Suprafața totală a terenului este de circa 70.000 mp, dintre care aproximativ 90% este deținută de Kaufland, restul aparținând Arhiconstruct.

VIDEO: Munți de dărâmături au mai rămas din Moldomobila

Demolarea s-a făcut etapizat, „bucată cu bucată”, conform autorizației emise de Primăria Iași în 2023, fiind interzisă distrugerea concomitentă a mai multor niveluri. Costul demolării a fost de aproape 1 milion de lei, iar execuția s-a realizat manual acolo unde construcțiile aveau structură fragilă.

Continuă scandalul la CJ Iași: ONG-uri admise la finanțare, blocate de funcționari


Conform certificatului de urbanism nr. 1960/2022, proiectul Kaufland prevede amenajarea unui parc de retail cu galerii comerciale, acces auto și pietonal, parcare și mijloace publicitare.
În paralel, Arhiconstruct a obținut certificatul nr. 2756/2023 pentru construirea de locuințe colective și funcțiuni complementare.

IKEA încă bate pasul pe loc

În timp ce Kaufland și Arhiconstruct își consolidează prezența pe fostul amplasament Moldomobila, proiectul IKEA din Iași pare să fi intrat într-o pauză prelungită. Pe terenul aflat în zona Leroy Merlin, nu s-au mai înregistrat progrese vizibile din vara anului trecut. Deși în august 2024 fuseseră demarate unele lucrări preliminare, șantierul se mișcă foarte greu. Doar câteva barăci și movile de pietriș trădează o activitate incipientă.

Scandal la River Towers I Dezvoltatorul vrea să impună achiziția obligatorie a locurilor de parcare. Proprietarii refuză


Proiectul este gestionat de Ermes Holding (Prime Kapital) și presupune construirea unui centru comercial IKEA cu regim P+1, de aproximativ 14.000 mp, însoțit de 514 locuri de parcare, drumuri de incintă, panouri publicitare, instalații fotovoltaice, sistem de încălzire geotermal, un sens giratoriu.
Valoarea totală a investiției ar fi estimată la 89,1 milioane de lei, însă compania IKEA nu a oferit până acum un calendar clar pentru începerea lucrărilor.
„Momentan este prea devreme pentru a putea avansa alte detalii legate de acest subiect. De îndată ce vom avea informații concrete, vom fi mai mult decât bucuroși să le împărtășim cu publicul larg”, a transmis anul trecut IKEA România într-un comunicat.

Adrian Butucă: din simbol al capitalismului local, din nou jucător imobiliar

Demolarea Moldomobila readuce în atenție numele Adrian Butucă, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori ieșeni din perioada post-decembristă. În anii 2000, Butucă controla editura și tipografia Polirom, dar și postul de radio HIT, ajungând să dețină peste 45% din piața media locală. Tânăr, bogat și influent, el a fost considerat „simbolul capitalismului la Iași”.

Singurul ieșean la masa puterii liberale I Cât de importantă este noua funcție a lui Alexandru Muraru în conducerea PNL


După ce a intrat în conflict cu liderii PSD Iași, inclusiv cu Ion Solcanu, Butucă a fost ținta unui val de controale și presiuni, iar afacerile i-au fost afectate. Preluarea Moldomobila, o fabrică aflată deja în dificultate, l-a tras financiar în jos. Deși în 2019 era evaluat la 15 milioane de euro și se clasa pe locul 46 în topul celor mai bogați ieșeni, lichidarea Moldomobila a fost pentru el o cursă lungă.

Daniel, tânărul de 28 ani ucis la o petrecere, a fost înmormântat în Bucium. Luptătorul K1 care l-a lovit așteaptă verdictul medicilor legiști


La vânzarea platformei, Kaufland a plătit 12,37 milioane de euro pentru 6,4 hectare, dintre care 28,1 milioane lei au mers către Arhiconstruct SRL, 21,4 milioane lei către o firmă a lui Constantin Mihălceanu, un vechi creditor al fabricii, 4,9 milioane lei către ANAF Constanța iar lichidatorul judiciar a oprit un onorariu de 2,97 milioane lei.
Adrian Butucă ar mai avea de recuperat, în nume personal, aproape 8 milioane de euro, din vânzarea unei ultime parcele de 6 hectare, evaluată în prezent la 18 milioane de euro. (Anton Farcaș)

CITIȚI ȘI

Lucrările la magazinul IKEA din Iași stagnează, în timp ce Mall Moldova se pregătește de inaugurare VIDEO

Fotoreportaj pe drumurile rurale ale Iașului: motocultoare cu remorci improvizate circulă nestingherit pe șosele

Ce ne facem cu Rafila? Deputatul „de Iași” a „lucrat” pentru noi doar la două legi de comemorare: Eminescu și Brâncuși

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *