Mult sau puțin? Cât a plătit Palas-ul ieșenilor în 12 ani pentru terenul de lângă Palatul Culturii. Terenul de sub Palas costă cel puțin 130 milioane de euro

X Press
4 Min Read

În decurs de 12 ani, firmele care administrează complexul Palas din zona centrală a Iașului susțin că au achitat Primăriei Iași suma de 7 milioane de euro.
Este vorba despre cele 12 hectare de teren aparținând ieșenilor, în zona zero a municipiului care face obiectul unui contract de asociere semnat în 3 februarie 2005 dintre Consiliul Local Iaşi şi Iulius Group, firmă deținută de către afaceristul Iulian Dascălu. Firmele milionarului se obligau să achite o redevenţă anuală de minimum 105.000 de euro, sau 10% din cota minimă de profit garantat. ”Compania IULIUS a virat către Primăria Municipiului Iași – din 9 iulie 2010, dată de la care decurge obligația de plată, și până la finele anului 2022- suma de aproximativ 7 milioane de euro, reprezentând cota de asociere. Calculul rezultatelor obținute din activitatea ansamblului Palas este auditat de către companii internaționale de audit din categoria Big Four și transmis anual, conform prevederilor contractului de asociere”, au precizat reprezentanții Palas, la solicitarea jurnaliștilor Ziarului X Press.
Obligaţiile de plată privind contractul de asociere dintre firmele lui Iulian Dascălu şi Primăria Iaşi, cu privire la ansamblul urbanistic Palas, inaugurat la Iaşi în primăvara anului 2012 au suscitat dezacorduri între cele două părți, în ultimii ani. De exemplu, în anul 2015, Primăria Iași considera că Palas este dator bugetului local și a cerut banii în instanță. Potrivit acţiunii de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, firmele Palas Holding, dar şi Palas 1, 2, 3, 4 şi 5, toate deţinute de Dascălu, ar fi avut un debit neachitat de 7.606.155, 21 de lei către municipalitatea ieşeană. Tribunalul Iași a decis în iulie 2017 că firmele Palas Holding şi Palas 1, 2, 3, 4 şi 5 trebuie ”să plătească suma de 3.651.517 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente anilor 2010 parţial, 2011, 2012, 2013 şi 2014, calculate la data plăţii debitului principal, datorate pentru neplata la termen a sumei minime garantate”.

Afacerea Palas a început la finele lui 2004. Atunci, într-o şedinţă-fulger de dinaintea Crăciunului, CL Iaşi a concesionat 12 hectare de teren lângă Palatul Culturii, fără licitaţie, firmei Iulius Group, aparţinând lui Dascălu.
Proiectul a fost, de-a lungul anilor controversat, contractul de asociere dintre CL Iaşi şi Iulius Group făcând obiectul unor dosare la DNA, dar şi ajunse pe masa magistraţilor. Totuşi, încă de la început, proiectul a fost susţinut de Patriarhul Daniel, cunoscut ca un apropiat al milionarului Dascălu. În vremea în care era mitropolit al Moldovei, Preafericitul Daniel a semnat chiar un editorial în ziarul bisericesc „Lumina”, în care îşi arăta susţinerea faţă de acest proiect imobiliar. De asemenea, părerea multor ieșeni este faptul că Palasul a schimbat complet fața Iașului în bine. De exemplu, turiștii care vizitează Iașul sunt animați de gândul de a se plimba prin complexul Palas și mai puțin de a vizita monumentele istorice ale orașului nostru.
La partea negativă, mulți sunt “supărați” de faptul că Palasul ar fi acaparat Palatul Culturii, în speță parcarea din fața monumentului. Ei cred că în fața monumentului nu ar trebui să fie parcate mașini. (Vlad MIRIA)

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *