Primăria Iași vrea să angajeze un „specialist în trafic” debutant pentru a digitaliza dirijarea circulației

Xpress
3 Min Read

Municipalitatea ieșeană propune transformarea unei funcții publice vacante din cadrul Serviciului de Management al Traficului într-un post de inspector debutant, cu atribuții de „specialist trafic”. Inițiativa face parte dintr-un demers de adaptare la cerințele moderne ale mobilității urbane și are ca scop atragerea unui absolvent tânăr, care să fie familiarizat cu tehnologii smart și să poată opera cu date în timp real privind circulația din oraș.

Potrivit documentației semnate de Șeful Serviciului Resurse Umane, Emanuel Smîntână, și de Directorul Executiv Cătălin Ionel Boghiu, postul este gândit ca o funcție cu caracter unic, în care angajatul să poată analiza date provenite din camere de supraveghere, senzori, aplicații GPS sau hărți digitale și să contribuie la decizii rapide privind semaforizarea, devierile temporare sau prioritizarea transportului public.

Documentele precizează că actualul Serviciu de Management al Traficului nu dispune de personal specializat în acest sens și că, în lipsa unei astfel de funcții, există riscul ca măsurile de optimizare rutieră, siguranță și digitalizare să fie aplicate superficial sau cu întârziere. Totodată, se menționează că un debutant poate fi format „exact după nevoile și standardele serviciului”, fără a necesita o perioadă de „dezvățare” de practici vechi.

Postul va presupune, printre altele, elaborarea de rapoarte privind fluxurile de trafic, propunerea de modificări ale infrastructurii (sensuri unice, interdicții, treceri de pietoni, locuri de parcare), dar și participarea la proiecte mai ample de reconfigurare urbană și reducere a traficului auto în favoarea mijloacelor de transport public.

În orașe precum Cluj-Napoca sau București, administrațiile locale au pornit digitalizarea traficului pornind de la cifre clare. La Cluj, primăria are rapoarte periodice despre volumele de trafic și zonele de risc. În București, studiile arată că șoferii pierd anual peste 100 de ore blocați în trafic. În Iași, asemenea date lipsesc complet din spațiul public.

La orele de vârf, intersecții precum Podu Roș, Bulevardul Socola, Păcurari sau zona Gării sunt aproape imposibil de tranzitat. Trotuarele sunt sufocate de mașini parcate, benzile pentru autobuze lipsesc pe segmentele critice, iar timpii de semaforizare par gândiți mai degrabă aleatoriu decât în funcție de fluxuri. (Anton Farcaș)

CITIȚI ȘI

Primăria Iași vrea să mențină prețul gigacaloriei iarna aceasta, acoperind diferența din bugetul local

În plină criză bugetară, Primăria Iași direcționează milioane către biserici. Elevii de nota 10 au primit doar câte 2000 de lei

Primăria Iași promovează salarial 11 polițiști locali în funcții superioare I Guvernul pregătește tăieri de cheltuieli

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *