Uitați ce biserică frumoasă au construit lipovenii din Târgu Frumos. Construcția edificiului a durat peste zece ani FOTO

X Press
3 Min Read

Noua biserică de rit vechi din Târgu Frumos este aproape finalizată, după mai bine de zece ani de la inceperea lucrărilor. Turlele aurii ale bisericii strălucesc de la depărtare iar când te apropii, un albastru frumos aplicat pe zidurile înalte îți încântă ochiul.
În 2013 au început lucrările la noul lăcaș de cult starover, biserica ortodoxă fiind de rit vechi cu hramul “Înălțarea Domnului”. Edificiul a fost ridicat pe locul fostei biserici din lemn cu aceeași sărbătoare a hramului.
Unul dintre cele mai importante momente din cadrul lucrărilor de construcție a fost anul trecut, când a avut loc slujba de sfințire a crucilor care au fost puse pe biserică. Evenimentul deosebit a avut loc de Înălțarea Domnului, fiind sărbătorit și hramul lăcașului de cult.
În prezent, comunitatea lipovenilor din Târgu Frumos numără aproximativ 1000 de membri. Majoritatea cultivă legume în miile de sere construite.
Dar cât de veche este aşezarea lipovenilor din Târgu Frumos? Orice comunitate are tendinţa să-şi caute rădăcini cât mai adânci într-un anumit loc, oferindu-i astfel un mijloc de a dobândi prestigiu şi legitimitate, numai că astfel de creaţii nu coboară mai mult de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
Potrivit siteului lipoveni.ro, prima mărturie pe care au descoperit-o istoricii datează din anul 1816. Este o informaţie dintr-un document fiscal, o condică a Vistieriei Moldovei din acel an. Este locul unde au fost amintiţi lipovenii din mahalaua Târgului aflaţi sub ascultarea vornicului Dimitrie Jora şi a fiului său, Iancu Jora, împreună cu ceilalţi contribuabili de pe moşia Munteni. Rezultă că lipovenii ce ascultau de Dimitrie Jora nu locuiau în satul Munteni, ci separat, într-o mahala a târgului, care nu era alta decât aceea care, datorită creşterii numărului familiilor de lipoveni, pe parcursul secolului al XIX-lea, s-a transformat într-o mahala lipovenească. Lipsa din catagrafia din 1772-1773, atunci când stăpân al moşiei Munteni era postelnicul Mihalache Jora, tatăl vornicului Dimitrie Jora, cu rezerva de care am amintit, ne poate sugera că lipovenii s-au aşezat în hotarul târgului cândva în intervalul 1774-1816. Când anume, în lipsa unor date precise, nu putem face decât presupuneri, pornind de la evenimente din trecutul oraşului şi al ţării. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI

Conacul boieresc din Ceplenița, un exemplu de distrugere al patrimoniului vechi. Cine este de vină: autoritățile sau localnicii? Galerie FOTO

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *