Locuitorii cartierului Bucium, unul dintre cele mai mari din Iași, se pregătesc să înfrunte o criză rutieră prelungită. În contextul lucrărilor de modernizare a pasajului Socola – aflat la intrarea dinspre sud în municipiu – accesul spre oraș va deveni o aventură zilnică. În Bucium trăiesc aproximativ 40.000 de oameni, iar în lipsa unor soluții viabile, accesul în oraș riscă să fie sufocat complet.
Primăria Iași a lansat recent licitația pentru realizarea unei rute provizorii care să preia traficul în perioada în care pasajul Socola va fi închis parțial. Proiectul are o valoare estimată de 7,7 milioane de lei, iar durata de execuție este de 4 luni. Deocamdată, lucrările nu au început – ofertele sunt așteptate până pe 21 iulie 2025. Astfel, chiar și în cel mai favorabil scenariu, șantierul ar putea fi finalizat abia în noiembrie, într-o perioadă cu condiții meteorologice dificile și trafic aglomerat.
Traseul rutei provizorii va porni din șoseaua Bucium, va continua pe strada Trei Fântâni, va traversa la nivel 13 linii de cale ferată și se va conecta cu strada Mihai Sturza și bulevardul Socola. În total, este vorba despre 1,675 km de infrastructură, trecerea dintre linii urmând să fie construită din traverse.
Unul dintre punctele critice ale acestei rute este intersecția străzii Trei Fântâni cu șoseaua Bucium, aflată chiar în apropierea căii ferate. Acolo se va concentra o mare parte din presiunea traficului deviat.
Alternativa Grigore T. Popa: drum neasfaltat și nepracticabil pentru camioane
Pentru locuitorii din Bucium, o alternativă reală ar putea fi strada Grigore T. Popa, o rută secundară deja folosită de mii de șoferi care vor să evite aglomerația din șoseaua Bucium. Traseul pornește de la intersecția „Trei Sarmale”, trece prin fața magazinului Lidl, continuă pe lângă blocuri și case, traversează o porțiune de drum neasfaltată, apoi se leagă de strada Trei Fântâni, trece pe lângă Mănăstirea Vlădiceni și ajunge în zona trecerii peste calea ferată de pe drumul național Iași–Tomești. De acolo, se poate vira spre zona Coca-Cola.
Cu toate acestea, traseul nu este o opțiune viabilă pentru camioane de mare tonaj – acestea nu pot parcurge drumul îngust și deteriorat. Strada este spartă, acoperită cu balast, plină de gropi și lipsită complet de iluminat public. Deși este esențială pentru mobilitatea urbană, autoritățile nu au realizat nicio modernizare semnificativă. În aceste condiții, drumul Grigore T. Popa nu poate prelua nici 10% din fluxul de trafic ce va fi deviat în perioada lucrărilor la pasajul Socola.
Calendarul celor „doi ani de blocaj”
Contractul pentru modernizarea pasajului Socola a fost semnat în august 2023 cu firma Conest, pentru suma de 35 milioane de lei, finanțare obținută prin Programul „Anghel Saligny”. Durata prevăzută a execuției este de 18 luni. Însă lucrările nu au putut începe până acum din cauză că nu fusese pregătită ruta alternativă de trafic.
Dacă totul decurge conform graficului, ruta provizorie ar putea fi finalizată în noiembrie 2025, iar abia apoi să înceapă lucrările propriu-zise la pasajul Socola. În acest ritm, zona Bucium ar putea rămâne sub presiune rutieră severă până în 2027, fără variante funcționale pentru tranzitul zilnic și fără intervenții substanțiale în infrastructura secundară. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI