Detalii cutremurătoare despre moartea fetei din Târgu Frumos, speriată de un urs. E al doilea caz într-un an

Xpress
5 Min Read

Andreea-Cristiana avea în spate o poveste de viață impresionantă. De la vârsta de trei ani a ajuns în grija unui asistent maternal, după ce tatăl ei biologic a agresat-o cu violență pe mama sa, provocându-i paralizia. Ulterior, părinții au divorțat, iar Andreea a crescut alături de două surori mai mici, sub ocrotirea unei mătuși din localitatea Ion Neculce și a unor maici din zonă, care s-au ocupat de educația și sprijinul lor.
Tânăra era cunoscută în comunitate pentru blândețea și sensibilitatea sa. Colegii și profesorii o descriau ca fiind o fire artistică, visătoare și plină de lumină. Visa să devină actriță și era pasionată de desen și literatură.
Cu toate suferințele trăite, Andreea găsise puterea să zâmbească și să își urmeze visurile. Spunea adesea că nu se teme de nimic în viață, „decât de urs”.

Cum s-a produs tragedia

Vineri, 25 aprilie, Andreea participa la o excursie organizată într-o zonă împădurită din apropierea Lacului Frumoasa. Jurnaliștii au aflat faptul că, în grupul respectiv se aflau și maicile care o crescuseră. La un moment dat, grupul a observat o ursoaică cu doi pui, în apropiere. În panică, tânăra a încercat să fugă, dar, într-un moment de neatenție, s-a dezechilibrat și a căzut de la înălțime direct în apele lacului.
Incidentul s-a petrecut în jurul orei 18:00, iar autoritățile au fost alertate rapid după ce trupul fetei a fost observat plutind pe apă. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, dotate cu o autospecială complexă și o barcă, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Miercurea Ciuc.
În ciuda manevrelor de resuscitare aplicate de echipele de salvare, viața Andreei nu a mai putut fi salvată.
„Din nefericire, în ciuda eforturilor personalului medical, s-a declarat decesul persoanei. Victima este o persoană de sex feminin, în vârstă de 18 ani”, au transmis presei, reprezentanții ISU Harghita.
Autoritățile au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele tragediei.

Comunitatea școlară, în doliu

Conducerea Liceului „Ion Neculce” a transmis un mesaj emoționant în memoria Andreei-Cristiana:
„Cu profundă tristețe anunțăm trecerea în neființă a elevei noastre dragi, Andreea-Cristiana Oană, din clasa a XI-a E. Amintirea chipului său luminos, a zâmbetului cald și a bunătății sufletești va rămâne mereu vie în inimile noastre. Dumnezeu să o odihnească în pace!”.
Colegii și profesorii au rememorat amintirile cu tânăra, evocând un suflet delicat, pasionat de artă și literatură. „Era o artistă în toată ființa ei, visătoare, luminoasă, o prezență discretă care umplea spațiul cu bunătate și blândețe”, a scris un coleg într-un mesaj de adio.

Al doilea caz tragic în mai puțin de un an

Moartea Andreei-Cristiana vine la mai puțin de un an după un alt caz cutremurător care a șocat România. În iulie 2024, o altă tânără din Iași, Diana Maria, în vârstă de 19 ani, a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Diana, originară din Popricani, era absolventă de liceu și locuia în București. În timpul atacului, fata se afla alături de iubitul său, iar apelul disperat la 112 s-a întrerupt în timp ce ursul se apropia.
Salvatorii montani au ajuns rapid, însă au găsit ursul care păzea corpul tinerei, animalul devenind violent și fiind nevoie de intervenția armată pentru a permite recuperarea victimei.
Mama Dianei a mărturisit atunci că fiica sa fusese urmărită de un urs și în trecut, temerile sale dovedindu-se, din păcate, justificate.

O problemă în creștere: populația de urși din România

Datele Ministerului Mediului arată că în România trăiesc între 10.000 și 13.000 de urși bruni, în timp ce nivelul optim este estimat la 4.000 de exemplare. În ultimul an, autoritățile au permis recoltarea a 426 de urși considerați periculoși pentru comunități, dintre care 381 au fost împușcați.
Tot mai multe incidente grave readuc în discuție problema gestionării populației de urși și nevoia unor măsuri urgente pentru protejarea oamenilor, mai ales în zonele frecventate de turiști sau în apropierea localităților. (Anton Farcaș)

CITIȚI ȘI

Culisele din CL Iași: cum a obținut un afacerist PUZ pentru un imobil în Cantemir. Plenul a votat și scumpiri la salubritate și tarifele din piețe

O locomotivă cu aburi ruginește la Iași: povestea lui 764.392 și începuturilor feroviare din Moldova FOTO/VIDEO

USR propune măsuri de control pentru banii publici dați la Citadin și CTP. 14 milioane de lei datorii are Citadin

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *