Venit inopinat pentru un control în luna martie la Iași, Piedone nu avea încredere în nimeni. Întrebat insistent de șeful OPC local despre următoarea locație de control, evita orice răspuns și ținea traseul secret chiar față de propriii inspectori. Acum, același Piedone este anchetat de DNA pentru că, în alt județ, ar fi dezvăluit în avans unui hotel că urmează un control ANPC. La Iași, în martie, toți patronii de restaurante din oraș ar fi dat aur ca să afle locurile unde va merge Piedone să controleze.
Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a fost ridicat marți, 22 iulie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar care vizează scurgeri de informații către un operator economic din Sinaia, înaintea unui control oficial al instituției. Ironia este că exact Piedone, omul care la Iași păzea traseul controalelor „ca pe un secret de stat”, e acum anchetat pentru că ar fi dezvăluit, în alt județ, exact ce urma să se întâmple.
VIDEO: Piedone, în martie, în Iași
Potrivit surselor judiciare, Piedone ar fi informat conducerea Hotelului Internațional din Sinaia – deținut de fostul lider PNL Dan Radu Rușanu – că urmează să fie vizitat de inspectori ANPC. O acțiune care, dacă se confirmă, echivalează cu o abatere gravă de la obligațiile de neutralitate și confidențialitate ale funcției publice.
În contrast, la Iași, Piedone s-a purtat ca un veritabil ofițer de informații. Niciun inspector – nici măcar din echipa sa de la Ilfov – nu știa în avans care este următorul punct de control. Echipele erau mixte, formate din inspectori de la București și de la Iași, care se supravegheau reciproc. Scopul declarat: să nu afle vreun operator economic că urmează să fie controlat, tocmai din cauza riscului ca cineva din interior să „răsufle” informația.
„Spuneți-ne și nouă unde mergem!”
Unul dintre momentele relevante din acele zile a fost atitudinea constantă a șefului Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași, care – potrivit martorilor – îl întreba în mod repetat pe Piedone unde urma să meargă echipa. Fără succes. „Unde mergem, dom’ președinte?” devenise o replică recurentă. Piedone o evita. Se făcea că nu aude, întorcea discuția, amâna răspunsurile. În loc să ofere detalii, prefera să țină traseul sub cheie, până în ultima clipă.
La Iași, Piedone a decis să vină cu propriii inspectori de la Ilfov și să-i amestece cu cei locali, astfel încât fiecare echipă să fie controlată din interior. Suspiciunea sa nu se oprea nici măcar la nivelul conducerii locale. Deși era în orașul controlat de CJPC Iași, Piedone a tratat totul ca pe o misiune personală, cu un grad ridicat de neîncredere față de subalternii ieșeni.
Controale dure în Piața Nicolina, brutării și magazine
Vizita sa din 14 martie 2025 la Iași a fost una cu ecouri în rândul comercianților locali. Au fost controlați 25 de operatori economici. Printre aceștia: brutării, magazine alimentare și Piața Nicolina – în special Hala de lactate, aflată în administrarea Ecopiata, structură a Primăriei Iași. Toți patronii de restaurante din oraș ar fi dat aur ca să afle locurile unde va merge Piedone să controleze.
Inspectorii au descoperit vitrine frigorifice ruginite, tarabe neigienizate și produse lactate ținute la temperatura mediului, deși normele cer depozitare între 0 și 4°C. S-au impus măsuri drastice: oprirea temporară a activității, dotarea cu vitrine noi, eliminarea produselor alterate.
Nereguli grave au fost constatate și în unități precum brutăriile FLORISIM SRL și Tehnomex SRL – pavimente crăpate, utilaje neigienizate, produse expirate sau ustensile murdare. În Piața Nicolina, firma SC Petrișor Mihai Construct SRL a fost sancționată cu suspendarea activității pentru utilizarea unui trunchi de lemn insalubru în tranșarea cărnii.
Campania din bijuterii: metal comun vândut ca aur
În martie, Piedone a coordonat și o campanie extinsă de controale în magazinele de bijuterii din Iași, Suceava, Bacău și Piatra Neamț. ANPC a descoperit că mai mulți comercianți vindeau brățări cu interior din metal comun, la preț de aur pur.
Printre cei sancționați s-au numărat:
-SC Levi Impex SRL (magazine Dessire) – confiscări de peste 4,6 kg de aur și 8,1 kg de argint;
-SC Euro Invest Cash SRL, Bijoux Charm SRL – amenzi de până la 15.000 lei și confiscări semnificative;
-SC Teilor SRL, B&B Collection, Giulia Biju SRL – chemate la audieri pentru clarificări privind marcajele și proveniența bijuteriilor.
Potrivit ANPC, mai multe firme au fost investigate pentru înșelăciune și folosirea de practici comerciale incorecte. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI
Consilierii locali ieșeni zboară deasupra politicii I Consilier PSD în avionul unui coleg AUR