Salarii de mii de euro pentru bugetarii penali ai lui Chirica. Tot felul de pile încasează sporuri uriașe deși nu se vede ce anume fac

X Press
6 Min Read

Milioane de euro din bugetul Iașului s-au scurs, în ultimii ani, sub formă de sporuri în salariile apropiaților primarului Mihai Chirica, susține USR într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Mai multe investigații de presă au scos la iveală faptul că valoarea bonificațiilor din Primăria Iași depășea 100.000 de euro lunar. Pe lângă cei câțiva funcționari care au primit banii pentru munca depusă în cadrul proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă, Mihai Chirica a împărțit sume generoase ca favoruri personale.
Postarea celor de la USR:
1. Penalii din Primărie, cu unii Chirica este co-inculpat în dosare DNA și DIICOT privind mari tunuri imobiliare, au primit sporuri lunare de 40-50% în plus la salariu. Pe mulți dintre directori i-a adus la același venit net lunar cu al viceprimarului – 16.146 lei net = 3.300 de euro.

➢ fosta șefă a juridicului și fostul șef al direcției tehnice, ambii pensionari, au fost și ei și Chirica inculpați în celebrul Dosar Skoda, închis din cauza prescripției. Primarul i-a recuperat, i-a angajat la cabinetul său și i-a premiat cu maximum permis de lege: +50% la salariu. Cei doi au cumul pensie + salariu de la stat. Trai neneacă!

2. Cumătrii și apropiații lui Chirica sunt și ei pe lista cu bonusuri:
➢ fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, cumătrul primarului, a luat 20% în plus la salariu ca să taie frunze la câini. Chirica și Harabagiu au fost trimiși în judecată în Dosarul Flux. În câteva zile, începe judecata pe fond. În loc să-l concedieze, Chirica l-a premiat pe Harabagiu
➢ secretara primarului Chirica are un salariu net de 9.639 lei (aproape 2.000 de euro). Revoltător!
➢ traducătoarea ia 14.500 lei net lunar, deci aproape 3.000 de euro, ca un manager de multinațională
➢ una dintre cele mai bune prietene ale soției primarului a fost reangajată în Primărie și premiată: 10.000 lei net

De fapt, clanurile conduc Primăria Iași. Sunt frați, surori, soț-soție, fini și nași, cumetri, un sistem relațional întins ca o pânză de păianjen. Faci parte din rețea, iei bonusuri uriașe!

“Aceste sume ciupite din banii tuturor ieșenilor sunt de fapt, plăți de fidelizare pentru cei care își dau mâna cu un primar neobișnuit să respecte legea. Liberalii au un sistem de premiere al cumetrilor și indivizilor dispuși să intre în afaceri dubioase, ilegale, pe principiul că tuturor trebuie să le iasă ceva. Nu putem privi pasivi cum Primăria este folosită ca împărăția lui Chirica, unde se fentează legea, la comandă, pentru bine unui ales.
Astfel de oameni trebuie să dispară din sistemul public, locul infractorilor sau al celor cu potențial corupt dovedit este acolo unde nu au acces la bugetul public”, a declarat Filip Havarneanu, președintele filialei municipale USR Iași.

3. Pilele politice: la ospățul din bani publici, cu salarii babane și sporuri consistente, au fost poftite și persoane înregimentate politic PNL-PSD:
➢ președinta Organizației de Femei Liberale din municipiu este unul dintre consilierii personali ai lui Chirica
➢ șeful Direcției Evidența Patrimoniului Public și Privat (16.146 lei net lunar) și șeful Serviciu Administrare Parcări (10.000 lei net lunar) sunt pe filieră PSD
➢ managerul Campionatul Mondial de Esports 2023 – un dezastru financiar pentru Iași – e membru PNL, a fost adus consilier al lui Chirica și i-a fost angajată și soția, bineînțeles cu sporuri de proiect UE
➢ șeful Biroului Relații cu Societatea Civilă din Primăria Iași (10.500 lei net pe lună, cu spor de 20% inclus) este, în timpul liber, secretar Trezorerie la Organizația Municipală a PNL Iași
➢ fata unui primar traseist (PSD-PNL) e angajată tot la Primăria Iași și a primit spor de 30%
➢ și fata unui fost lider PSD din municipiul Iași are 10.000 lei net lunar, cu tot cu sporul de 40% inclus

“Continui să cred că într-o instituție publică trebuie încurajată recompensa pentru performanța dovedită prin rezultate. Ori, în acest oraș, toți o duc rău, dar, angajații din Primărie sunt onorați financiar ca pentru excelență. La Iași suntem codași cu marile proiecte, cetățenii sunt nemulțumiți, dar funcționarii și apropiații lui Chirica primesc privilegii nemeritate.
Banii publici trebuie justificați până la ultimul leu, iar ieșenii au dreptul să știe unde și cum, dar mai ales pentru cine sunt cheltuiți. În caz contrar, putem spune că avem un edil care își sponsorizează din banii Iașului, pilele și relațiile care devin complici la micile sau marile învârteli”, a adăugat Andrei Popescu, liderul de grup al consilierilor locali USR Iași.
“Toate aceste premieri din bani publici sunt ilegale și imorale. În această speță, USR Iași va sesiza Curtea de Conturi a României”, au conchis cei de la USR.
SURSA: USR Iași.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *