La trei ani de la deschiderea dosarului penal, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au finalizat ancheta în dosarul cunoscut drept „Kasta Morrely” și l-au trimis în judecată pe Morel Bolea, fondatorul organizațiilor EuroDEMOS și Kasta Morrely, sub acuzații grave de trafic de persoane și exploatare sexuală.
VIDEO: Casa de la Vorovești în care locuiesc Bolea și adeptele sale
Conform anchetatorilor, Morel Bolea este acuzat că a racolat, manipulat și exploatat sexual mai multe tinere, recrutate în cadrul unor proiecte cu caracter civic și educațional. Dosarul, deschis inițial în 2022, a scos la iveală o structură de influență și control psihologic exercitată asupra tinerelor atrase în activitățile organizațiilor sale.
Un profil public impecabil
În spațiul public, Morel Bolea se prezintă ca un lider cu o carieră îndelungată în domeniul civic, educațional și cultural. Pe site-ul oficial al EuroDEMOS, organizație pe care o conduce din anul 2000, acesta își asumă multiple titulaturi și activități: auditor în domeniul calității, formator, evaluator de competențe profesionale, maestru de ceremonii, jurnalist și manager de proiecte în domeniul protecției copilului.
Sub motto-ul personal „Omul percepe lumea după nivelul lui de evoluție spirituală, prețuire de sine, pregătire și principii”, Bolea se autointitulează „Excelența Sa” și susține că, din 1990, a contribuit activ la promovarea drepturilor omului, educației democratice și luptei împotriva traficului de ființe umane. De asemenea, este creditat cu inițierea și coordonarea unor standarde ocupaționale în domeniul cultural-artistic, cum ar fi cele pentru meseriile de manechin sau organizator de spectacole.
Contradicții între imaginea publică și acuzațiile DIICOT
Procurorii DIICOT susțin însă că imaginea publică impecabilă era folosită drept paravan pentru activități de natură penală. Potrivit anchetei, tinerele recrutate erau adesea minore sau foarte tinere, atrase prin promisiuni privind dezvoltarea personală, o carieră în modelling sau implicare în proiecte civice. Ulterior, acestea ajungeau într-un mediu închis, strict controlat de Bolea, unde ar fi fost manipulate și supuse unor forme de exploatare sexuală.
Dosarul cuprinde mărturii detaliate ale victimelor, precum și probe audio și video care ar susține acuzațiile de abuz emoțional și sexual. Una dintre victime a relatat că fusese racolată la vârsta de 14 ani și, în decurs de un an, ajunsese într-un mediu în care „totul era controlat de Morel Bolea, iar fetele trebuiau să se supună necondiționat”.
Urmează judecata
În prezent, Morel Bolea este trimis în judecată pentru trafic de persoane, viol, proxenetism și constituirea unui grup infracțional organizat, urmând ca procesul să se desfășoare la Tribunalul Iași.(Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI
Iată cum arată acum vila „împăratului Vlasov” din Sărărie, după renovare VIDEO
Wendy’s vine la Iași. Rivalul McDonald’s și Burger King angajează și deschide în Moldova Mall