Într-un moment în care ieșenii se pregătesc de Paște, o femeie din Iași se află pe patul de spital în agonie. Pacienta nu mai are față, efectiv: dinții, buzele și nasul sunt zdrobite, astfel că asistentele nu o pot intuba. Obrajii sunt arși, negri. Femeia nu mai are un chip uman, iar în cazul în care s-ar încăpățâna să supraviețuiască, ceea ce medicii dau puține șanse, ar trebui ca fața să îi fie reconstruită în întregime chirurgical. Jurnaliștii Ziarului Xpress au intrat în posesia unei fotografii groaznice, pe care putem doar să v-o descriem: rezultatele atacului feroce a unui bărbat gelos, care și-a pregătit pe îndelete răzbunarea în închisoare. Fotografia cu femeia în agonie primită de către jurnaliști arată ca fața hâdă a sistemului penal din România care nu a reușit să protejeze o victimă clară a violenței conjugale crescânde. În ciuda unei condamnări definitive și a unor interdicții legale clare, autoritățile nu au reușit să prevină atacul de pe bulevardul Primăverii, de la 5 dimineața. Instanțele care au pronunțat sentința, poliția care nu a monitorizat aplicarea interdicțiilor, toate au eșuat. Rezultatul: o femeie mutilată și o probă tăcută a eșecului sistemic, documentată într-o fotografie care ar trebui să înlocuiască orice pledoarie.
În dimineața zilei de 14 aprilie 2025, în jurul orei 5, Daniela a ieșit discret din scara unui bloc, aflat undeva pe bulevardul Primăverii. Femeia se mutase acolo după alte numeroase schimbări de locație și încerca să nu iasă în evidență printre vecini. După câțiva pași, o ”umbră” a apucat-o de gură strivindu-i buzele cu o cârpă apoi un ciocan i-a izbit fața de mai multe ori. Loviturile repetate au desfigurat-o. Căzută la pământ și gemând, femeia nu a scăpat încă. Umbra a turnat benzină peste ea apoi a aprins-o după care a dispărut. În timp ce femeia ardea de vie, o femeie care locuia în același bloc a auzit zgomotele și și-a trezit soțul. După ce s-au uitat pe geam, au observat tragedia. Aceștia aveau câteva sticle de apă păstrate pentru zilele în care va fi oprită rețeaua. Au ieșit afară și au stins corpul zvârcolind care ardea. Daniela abia a mai apucat să șoptească câteva cuvinte salvatorilor apoi a leșinat. În loc să ajungă la serviciu, la supermarketul Auchan din Palas Mall, femeia a ajuns la spital, unde agonizează încă.
Daniela locuia singură în apartament și trăia mereu cu frică: se temea că fostul ei soț, Andrei Cosmin Beucă, va ieși din închisoare și se va răzbuna crunt, ba chiar i-a promis acest lucru. Spunea frecvent cunoscuților că se temea pentru viața ei, de asta se și muta des într-o locație în alta. Numai că ea nu a prevăzut două lucruri: judecătorii au decis să îl elibereze foarte rapid din închisoare pe fostul soț violent, dar și locul de muncă, de care știa și el. După numai zece zile de la eloberarea din închisoare unde a stat nici măcar un an de zile, Beucă a pornit urmărirea fostei sale neveste, de la serviciu. Plin de răzbunare, acesta și-a urmărit ”prada” și a acționat neîndurător. Cel mai probabil, acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice. Curios, în momentul în care a fost prins de către polițiști, Beucă se pregătea să bea un pahar cu… antigel, pentru a se sinucide însă nu a avut curajul să facă gestul.
Istoric de violență, arestare și condamnare
Cu o relație de peste 20 de ani împreună, în octombrie 2023, Beucă a agresat-o fizic pe soția sa într-un local din zona Podu Roș. Sub influența alcoolului, a lovit-o în mod repetat cu pumnii și picioarele. Ulterior, a atacat un bărbat cu un cuțit. Pe 9 noiembrie 2023, Andrei Beucă a fost arestat preventiv pentru violență în familie, tulburarea ordinii și liniștii publice. Pe 5 august 2024, Judecătoria Iași l-a condamnat la un am și opt luni de închisoare cu executare pentru violență în familie și tulburarea ordinii publice.
Din hotărârea instanței (nr. 1815/2024), reiese că „se interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară și accesorie, dreptul de a comunica cu persoana vătămată prin orice mijloc, ori de a se apropia de aceasta la o distanță mai mică de 200 de metri, precum și dreptul de a se apropia de locuința acesteia, pe o durată de doi ani”. Instanța a mai adăugat: „se pune în vedere persoanei vătămate că poate solicita emiterea unui ordin european de protecție, în condițiile legii”. Nimic din toate acestea nu au fost concretizate. Cine ar trebui să supravegheze femeile abuzate de către soți sau concubini după ce sunt eliberați din închisoare?
Lipsa aplicării interdicțiilor. Nicio monitorizare
După eliberare, cel mai probabil, victima nu a fost notificată. Niciun dispozitiv de supraveghere nu a fost impus agresorului. Autoritățile nu au urmărit dacă interdicțiile impuse de hotărârea penală sunt respectate. Nu s-a luat nicio măsură de protecție activă pentru femeia care anterior formulase plângeri și fusese parte într-un proces penal. Femeia se mutase în altă locuință și muncea în tura de dimineață. Ancheta sugerează că Beucă ar fi urmărit-o de la locul de muncă pentru a-i identifica adresa. A acționat metodic, într-un atac premeditat.
Eliberarea condiționată, în ciuda avizelor negative
În martie 2025, Judecătoria Vaslui a admis cererea de eliberare condiționată, deși:
• comisia penitenciarului a emis aviz negativ;
• procurorul s-a opus eliberării;
• inculpatul nu achitase daunele către spitale;
• nu finalizase planul de reintegrare;
• avea un diagnostic de tulburare de personalitate și istoric de consum nociv de alcool.
Instanța a motivat decizia astfel: „se poate vorbi, pe ansamblu, de un progres”, iar „perspectiva reintegrării sociale este una favorabilă.” Hotărârea nu a fost atacată și a devenit definitivă. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Mall Moldova sufocă traficul din vestul Iașului. Coada de mașini începe de la Poșta Păcurari VIDEO