Cândva poluat puternic de fabrica Antibiotice, râul Bahlui era privit cu suspiciune de către ieșeni. Râul era condiderat bolnav iar ieșenii nu voiau să își lase copiii în apropierea lui.
Însă, în ultimii ani, situația s-a schimbat iar ecosistemul s-a “reparat” de la sine. Iar pe Internet au început să apară în ultima perioadă clipuri cu “roiuri” de pești care înoată sprinten în apa Bahlulului.
În urmă cu câteva zile, un ieșean a fotografiat o pasăre care a prins și înghițit un pește măricel. “Cred că are aproximativ 400 de grame peștele”, a exclamat ieșeanul fotograf.
La începutul lunii aprilie, câteva filmări postate pe Facebook arătau că râul care traversează Iașul reîncepe să fie plin de viață. Adrian Buga Parfene este autorul filmelor realizare între Podu Roș și Podul de Piatră.În clipurile realizate pe 10 aprilie se văd zeci de pești, zona poate fi identificată cu ușurință. Ce spun specialiștii despre reapariția speciilor mari de pește în Bahlui: „Acești pești sunt nativi, adică s-au născut aici. Apoi, s-au deplasat în albia Jijiei și chiar a Prutului. Odată ajunși la maturitate, se înmulțesc, la rândul lor, iar instinctul le dictează să vină în zona natală. Se vor reîntoarce an după an, tot mai mulți”, a explicat un specialist.
Apariția peștilor are de-a face, conform acestuia, cu o calitate acceptabilă a apei râului.
Însă, pe 11 aprilie, dimineață, în albia Bahluiului, între Podu Roș și Podul de Piatră, și-a făcut apariția un utilaj de la Apele Române. Acesta a început să curețe albia, mergâng cu lama lăsată, cu viteză, în axul apei.Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Iași a intrat cu tractorul în albia Bahluiului, s-o curețe de mătasea broaștei. În altă perioadă a anului nimeni nu ar fi băgat de seamă.
De această dată, instituțiile au greșit în serie. De pe 9 aprilie, prin Ordin al Ministerului Agriculturii, este perioadă de prohibiție pentru 60 de zile.