APM Iași: Prezența masei de aer încarcată cu praf saharian nu a afectat calitatea aerului în județ

X Press
2 Min Read

Monitorizarea calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, prin intermediul rețelei automate de monitorizare, relevă faptul că, în perioada 23-24.04.2024, masa de aer încărcată cu praf saharian care a traversat teritoriul țării noastre (conform Administrației Naționale de Meteorologie), inclusiv regiunea de Nord-Est, nu a afectat calitatea aerului în județul Iași.

Precipitațiile din această perioadă au favorizat depunerea umedă la sol a prafului saharian, astfel încât concentrațiile de particule în suspensie PM10 înregistrate au fost mici, situându–se sub valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății populației în toate cele 3 stații unde acestea se măsoară automat (IS-1 Podu de Piatră, IS-2 Decebal Cantemir, IS 5 – Tomesti), cu un indicele general de calitate a aerului de la Bun la Acceptabil în toate cele 3 stații fixe.

În graficul de mai jos se poate observa faptul că în intervalul de timp în care masa de aer încarcată cu praf saharian a traversat zona noastră, concentrațiile maxime orare de PM10 înregistrate sunt sub 50 de µg/mc și mai mici decât maximele din data de 22.04.2024.

Recomandăm ca, pe parcursul unor astfel de episoade de transport de praf saharian, persoanele sensibile sau cu risc de sănătate să evite ieșirile/deplasările ori activitățile fizice sau sportive în aer liber.

Pentru ceilalti indicatori, valorile inregistrate n-au fost semnificativ mai mari  fată de cele înregistrate în zilele anterioare.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *