Asociațiile pro-autostradă acuză Guvernul de incompetentență și rea voință pentru întârzierea lucrărilor pentru A8. Se anunță proteste în stradă

X Press
3 Min Read

Reprezentanții asociațiilor pro-autostradă afirmă că progresul în construirea autostrăzii A8 este încetinit evident din diverse motive, precum lipsa de interes, indiferența, birocrația excesivă sau incompetența profesională. Ca urmare, aceștia au solicitat oficial reprezentanților guvernamentali să accelereze procesul de construcție a autostrăzii, amenințând cu organizarea unor proteste în stradă în caz contrar.

Mai jos aveți cerințele organizațiilor pro-autostradă către Guvern:

Asociațiile civice cer public și în regim de urgență, ministrului Transporturilor, d-lui Sorin Grindeanu, și directorului general CNAIR, d-lui Cristian Pistol, următoarele:

– monitorizarea strictă, cu informare publică imediată, a progresului loturilor Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Vânători Neamț (Leghin) – Moțca. Aveți obligația să încadrați aceste lucrări în PNRR (termen final implementare investiție30.06.2026);

– lansarea imediată, cel târziu în luna aprilie 2024, a procedurii de achiziție publică pentru proiectarea și execuția loturilor Miercurea Nirajului – Sărățeni și Pipirig Leghin. Aceste loturi au Rapoartele de Audit pe Siguranță Rutieră finalizate, amânarea lor nu are nici o justificare!

– derularea cu celeritate a contractelor de Audit pe Siguranță Rutieră pentru restul loturilor din sectorul montan al A8 la care avem HG pentru indicatorii tehnicoeconomici. Acest lucru este întârziat încă din anul 2023!

– pregătirea și finalizarea cât mai urgentă a caietelor de sarcini pentru următoarele 4 loturi ale sectorului montan din A8: Sărățeni – Joseni, Joseni – Ditrău, Ditrău – Grințieș, Grințieș – Pipirig și lansarea licitațiilor de proiectare și execuție în cel mai scurt timp posibil;

– mobilizarea prestatorului Consitrans SRL pentru finalizarea etapei de proiectare, inclusiv obținerea Acordului de Mediu și a Proiectului Tehnic pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, în cursul anului 2024. Acest proiect are o întârziere majoră, de 22 luni!

– reluarea imediată a ședințelor de progres pentru autostrăzile Moldovei organizate de CNAIR împreună cu proiectanții și societatea civilă, și informarea
săptămânală a publicului despre progresul acestui proiect de importanță geostrategică majoră;

– o întâlnire urgentă cu ministrul Transporturilor, dl. Sorin Grindeanu și cu directorul general al CNAIR, dl. Cristian Pistol.

Comunicatul integral, poate fi citit Comunicat Autostrada A8 final_1

TAGGED: , , ,
Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *