Așteptăm precipitații record. Iașul are un atu: este protejat de două bazine imense construite la Podu Iloaiei VIDEO

X Press
3 Min Read
Autoritățile din Iași și de la nivelul întregii țări se pregătesc de precipitații record. Meteorologii au precizat că în unele locuri din țară va ploua chiar și cu 100 litri pe metru pătrat, ceea ce este foarte mult. La Iași se așteaptă ca ploaia să înceapă duminică.
În afară de canalizarea pluvială din municipiul Iași care este mereu înfundată, meteorologii spun că există pericol ca unele râuri să iasă din matcă, cum ar fi Siretul, Prutul, Bahluiul și Jijia.

Amenințarea cea mai mare pentru Iași ar fi râul Bahlui, care pare pașnic, însă de-a lungul timpului a provocat inundații majore. Dar ieșenii din localitățile aflate pe malul Bahluiului cât și cei din municipiul Iași au un “atu”: în anul 2014, au fost construite la Podu Iloaiei două rezervoare imense colectoare de ape pluviale, care se scurg în Bahlui. Acestea se numesc poldere și pot înmagazina milioane de litri de apă.

Astfel, cele două rezervoare de pe râul Bahlui de la Podu Iloaiei au fost construite în anul 2024.  Ele au fost realizate sub forma unor incinte îndiguite, care au rolul de proteja oraşul Podu Iloaiei şi municipiul Iaşi de inundaţii. De altfel, ele oferă posibilitatea utilizării mai eficiente a câmpiei inundabile situată în amonte de oraşul Iaşi, prin preluarea, reţinerea şi evacuarea dirijată a debitelor mari.
În clipul de mai jos vă prezentăm polderul situa în apropiere de Erbiceni.
Cele două poldere pot prelua un volum de apă de 3,2 milioane metri cubi (polder aval), respectiv 10,3 milioane metri cubi, cel din amonte și pot scoate de sub efectul viiturilor 15.000 locuitori şi 5.000 de locuinţe din municipiul Iaşi şi oraşul Podu Iloaiei. Totodată, prin construcția lor, au fost create condiţii favorabile pentru dezvoltarea durabilă a aşezărilor din zona anterior expusă la inundaţii.
Investiţia a făcut parte din proiectul „Lucrări pentru reducerea riscului la inundaţii în bazinl hidrografic Prut-Bârlad”, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu. Proiectul a avut o valoare de aproximativ 232 milioane lei și a fost terminat cu șapte luni mai devreme. (Farcaș Anton)
CITIȚI ȘI
https://ziarulxpress.ro/politia-cauta-soferii-care-au-trecut-calea-ferata-mircesti-desi-barierele-erau-coborate-video/
Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *