Cât de expus a fost premierul la Iași, fără poliția rutieră? În Europa, paza oficialilor a fost întărită în urma atentatului din Slovacia FOTO

X Press
4 Min Read

Miercuri, premierul Slovaciei, Robert Fico a fost împușcat în timp ce ieșea de la o ședință a Guvernului în teritoriu. Membrii echipei de securitate au asistat impasibili la “baia de mulțime” făcută de Fico, între oamenii adunați în fața instituției. A urmat cinci pocnituri de pistol, iar trei gloanțe l-au lovit pe premier în abdomen, în picioare și mâini. Autorul a fost un bărbat de 71 de ani, poet și în același timp adept al extremismului. Oficialul a fost operat și se află în stare gravă în prezent, potrivit medicilor. Presa din Europa este de părere că agenții de securitate care trebuiau să-l păzească pe Fico erau prea relaxați în acel moment și nu și-au făcut treaba cum trebuie. În același ton, jurnaliștii din țările europene, inclusiv cei din România, sunt de părere că nivelul de violență în rândul populației a crescut foarte mult odată cu pandemia Covid 19 și a războiului din Ucraina care au condus la creșterea prețurilor și implicit a nivelului de trai.

La câteva zile după tentativa de asasinat din Slovacia, premierul României a decis să vină la Iași într-o vizită electorală însoțit doar de garda obișnuită, alcătuită numai din agenți ai Serviciului de Pază și Protecție (SPP). Coloana premierului a circulat prin Iași, începând de joi seară, fără protecția polițiștilor de la rutieră, cea care are rolul de a deschide calea coloanei oficiale în traficul rutier. De obicei, o mașină de poliție de la rutieră merge în față la o distanță de vreo 50 de metri pentru a face loc coloanei. Aceasta se numește mașină antemergător.  Deși ar fi avut la dispoziție un echipaj al Direcției Rutiere București care au venit la Iași special pentru această vizită, serviciile acesteia nu ar fi fost cerute.

“Să vadă și el cum stă un cetățean obișnuit, în traficul din Iași”, au spus mulți ieșeni, jubilând la poza în care Ciolacu și coloana sa de SPP-iști au fost surprinși stând vineri la amiază în ambuteiajul de la Podu Iloaiei. Ciolacu trebuia să ajungă la Târgu Frumos, după o conferință de presă avută la șantierul Spitalului Regional din Moara de Vânt. Chiar și făra ajutorul poliției rutiere, qgenții de la SPP ar fi putut porni girofarele și ar fi trecut lejer de coloana lungă de mașini. Însă ar fi fost opriți de către “Big Boss”, că nu ar fi dat bine în fața electoratului. Mai ales după gafa cu “Nu mă jigniți, Buzăul nu este în Moldova”. Blocați în trafic, oficialii din coloana oficială au fost expuși minute în șir. Nu dorim să facem aluzie la planul vreunui atentat, că agenții ar fi fost “descoperiți” în acel moment. Batem în lemn.

În orice caz, agenții SPP au răsuflat ușurați vineri seară când Ciolacu a plecat teafăr din Iași. Ei au fost puși la încercare chiar de joi seară, în zona Ciric. Ciolacu a aterizat cu avionul apoi s-a urcat în mașina oficială. Spre Iași, șoferul unui Audi, zăpăcit, a încercat să se strecoare între mașinile din coloana oficială, însă a fost cât pe ce să fie “zburat” de pe stradă de mașinile SPP. Agenții au tras o sperietură mare și de atunci au fost “cu ochii în patru”.  (Vlad MIRIA)

CITIȚI ȘI

Campania electorală s-a mutat în mediul online iar candidații ieșeni pentru primărie caută votanții pe rețelele sociale. Cine are cei mai mulți simpatizanți? Iată o analiză interesantă a jurnaliștilor de la X Press

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *