Depoul CTP de la Gară va fi transformat în parc: parcare subterană, pasaj către gară, legătură cu pasarela Alexandru

X Press
3 Min Read

Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala teritorială Iași, anunță demararea unui ambițios proiect de regenerare urbană pentru zona Depou CTP Gară. Proiectul propune transformarea acestui spațiu în primul parc de mari dimensiuni amenajat în oraș în ultimii o sută de ani, având ca scop extinderea zonei centrale și creșterea calității vieții cetățenilor și vizitatorilor orașului.

În spiritul adoptării unui proces democratic participativ în planificarea spațială, conform principiilor Chartei europene a democrației participative, municipalitatea invită toți cetățenii să se implice activ în prima etapă a acestui proiect. Consultarea publică și chestionarul online sunt concepute pentru a capta nevoile, dorințele și sugestiile populației cu privire la funcționalitățile, activitățile și serviciile dorite în noua zonă verde urbană.

Această inițiativă este susținută de Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Iași (SIDU) și de Planul de Acțiune pentru Orașul Verde Iași (PAOV) care face parte din Programul Orașe Verzi al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar direcția stabilită este de a crea un spațiu verde multifuncțional. Pe lângă amenajarea pădurii urbane și a spațiilor de recreere, proiectul prevede dezvoltarea unei parcări subterane, facilități pentru transportul ecologic, conexiuni pietonale îmbunătățite, contribuind astfel la conectivitatea și intermodalitatea în zonă.

Pentru etapa actuală este gândit un proces consultativ în cinci pași:

1. Informare și consultare publică prin sondaj ( 12 martie – 1 aprilie)
2. Consultare cu specialiști, coordonată de Filiala teritorială Iași a OAR ( perioada 1 – 5 aprilie)
3. Consultare cu actori sociali și instituționali implicați ( perioada 1 – 5 aprilie)
4. Consultare cu ONG-uri active în domeniu ( perioada 1 – 5 aprilie)
5. Consultare publică generală având la bază concluziile etapelor anterioare ( perioada 1 – 5 aprilie)

Pentru realizarea acestui proiect, în bugetul anului 2024 a fost alocată suma de 300.000 euro pentru un concurs internațional de soluții, care va urma să fie lansat pe baza rezultatelor consultării publice. Terenul este în proprietatea Primăriei Municipiului Iași, iar odată cu finalizarea concursului ne propunem să identificăm toate soluțiile de finanțare disponibile.
Primăria Municipiului Iași consideră participarea publicului esențială pentru succesul acestui proiect și încurajează toți cetățenii să își exprime ideile și sugestiile prin intermediul chestionarului disponibil online. Implicarea cetățenilor va asigura că dezvoltarea noului parc va reflecta nevoile comunității și va contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș.

TAGGED: , , ,
Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *