EXCLUSIV Palatul “împăratului” Vlasov de pe Sărărie a devenit Palatul lui Zapodeanu. Vlasov a vândut casa deși are sechestru pe avere? FOTO

X Press
6 Min Read

Living de 160 mp și 9 camere, 6 băi, 5 terase, 4 șeminee, grădină și bazin exterior, cramă la demisol, piscină la interior cu terasă proprie și saună. Suprafață utilă de 800 mp și teren 2000 mp. Imobilul are deschiderea la strada Sărărie cu acces rapid către Centru. Proprietatea beneficiază de amenajari exterioare, este împrejmuită cu gard din beton, alei pavate, gazon, plante și arbuști ornamentali, garaj subteran și foișor cu grătar. De subliniat este faptul că, în 2020 imediat după încarcerarea lui Mihail Vlasov, angajații unei companii private au golit vila de obiectele de artă și mobilierul de lux din interior. 

Casa avocatului Mihail Vlasov de pe Sărărie este arhicunoscută de către ieșeni. Mulți ani, vila a fost un etalon al bogăției pentru ieșeanul de rând, care nu își permitea multe de la viață. Numai că în ultimii ani, edificiul a fost neglijată deoarece proprietarul Vlasov, a stat mai mult pe la închisoare. Așa se face că prin februarie 2022, casa imensă a fost scoasă la vânzare de către mai multe agenții imobiliare pentru suma de trei milioane de euro, apoi a scăzut la două milioane de euro.
“Vilă exclusivistă de vânzare, regim de înălțime S+D+E1+E2+M în zona Copou, având un living de 160 mp și 9 camere, 6 băi, 5 terase, 4 șeminee, grădină și bazin exterior, cramă la demisol, piscină la interior cu terasă proprie și saună. Suprafață utilă de 800 mp și teren 2000 mp. Imobilul are deshiderea la strada Sărărie cu acces rapid către Centru, deține spații generoase și este ideală pentru locuit sau pentru diverse activități economice. Este racordată la toate utilitățile zonei. Proprietatea beneficiază de amenajari exterioare, este împrejmuită cu gard din beton, alei pavate, gazon, plante și arbuști ornamentali, garaj subteran, foișor cu grătar” se precizează în anunțul postat pe site-ul agenției imobiliare.
Potrivit unor surse din sfera imobiliarelor, vila a intrat în proprietatea latifundiarului Ion Zapodeanu care mai deține o casă pe Sărărie, chiar lângă sediul Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Zapodeanu ar fi intrat în posesia palatului lui Vlasov cu suma de aproximativ un milion de euro, mult mai puțin fața de cât cereau inițial firmele de imobiliare.
Surse din piața de profil susțin că vila a intrat de curând în proprietatea afaceristului Zapodeanu care s-a apucat să o renoveze. Ca o curiozitate, noul proprietar ar fi izgonit câinele lui Vlasov din curte, deși bietul patruped a păzit casa fostului avocat Vlasov timp de ani de zile. Câinele a fost abandonat și este hrănit de către vecini.
Revenind la vânzarea imobililui de pe Sărărie, este interesant totuși că averea lui Mihail Vlasov se află sub sechestru, avocatul având de achitat un prejudiciu uriaș: 60 de milioane de lei către Camera de Comerț a României și către Romexpo, în urma condamnărilor primite în două dosare instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Prima condamnare a lui Vlasov a fost de cinci ani cu executare. Pe 18 martie 2014, ieșeanul a fost prins în flagrant într-un restaurant din București în timp ce primea 200.000 de euro. Procurorii DNA au arătat că Vlasov i-a promis denunțătorului Gheza Iosif Petroczki că, în schimbul sumei de 1 milion de euro, va interveni la Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț a României pentru pronunțarea unei hotărâri favorabile într-un litigiu comercial dintre omul de afaceri și societatea Infopressgroup SA. În iunie 2015 a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare și a fost eliberat condiționat în noiembrie 2017.
A doua condamnare a fost în noiembrie 2020. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat într-un dosar în care era acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată comise în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României. Vlasov a fost acuzat că, în perioada 2008 – 2014, a furat Camera de Comerţ şj Industrie a României (CCIR) şi SC Romexpo SA cu nu mai puţin de 60 de milioane de lei. Judecătorii au contopit cele două sentințe, iar la pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, au aplicat un spor de trei ani, rezultând o pedeapsă de executat de opt ani închisoare. Instanţa supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti pe latură civilă. Astfel, Mihail Vlasov a fost obligat la plata a 53.823.942 lei daune materiale către Camera de Comerţ, din care 48.301.870 lei singur, iar 5.522.071 lei în solidar cu ceilalţi inculpaţi. Totodată, Vlasov trebuia să achite și suma de 6.086.741 lei cu tiltu de daune materiale către Romexpo SA, în solidar cu ceilalţi inculpaţi. Judecătorii au menținut sechestrul instituit pe bunurile mobile şi imobile ale lui Mihail Vlasov şi celorlalţi inculpaţi până la concurenţa sumei de 59.910.683 lei. În ianuarie 2022 a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Vaslui și până în prezent, acesta nu ar fi achitat prejudiciul stabilit în dosar. (Anton FARCAȘ)

CITIȚI ȘI

Campania electorală s-a mutat în mediul online iar candidații ieșeni pentru primărie caută votanții pe rețelele sociale. Cine are cei mai mulți simpatizanți? Iată o analiză interesantă a jurnaliștilor de la X Press

 

 

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *