Mai mulți locuitori din municipiul Iași au semnalat o posibilă scădere a calității gazului furnizat prin rețeaua de distribuție iar acest lucru se reflectă direct în ultimile facturi pentru încălzire. În acest context, o sesizare oficială a fost înaintată de mai mulți ieșeni către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru a verifica situația. Aceștia au sesizat anormalitatea pe un grup de pe rețeaua Facebook.
Facturi mai mari, consum inexplicabil crescut
Deși iarna 2024-2025 nu a fost semnificativ mai rece decât cea precedentă, facturile la gaz au crescut considerabil. Unii locuitori au raportat că în luna martie au consumat mai mult gaz decât în februarie, deși temperaturile au fost mai scăzute în a doua lună a anului. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la puterea calorifică a gazului furnizat.
Un indicator clar al unei posibile probleme este culoarea flăcării la aragaz sau centralele termice. O flacără predominant galbenă, în loc de albastră, poate indica o combustie incompletă, ceea ce sugerează o calitate inferioară a gazului. Concret, în loc de 300 metri cubi de gaz necesari pentru încălzirea unui apartament cu trei camere într-o lună, consumul real poate ajunge la 350 sau chiar 400 metri cubi, fără o justificare clară.
ANRE, solicitată să intervină
Până la un răspuns oficial din partea ANRE, locuitorii din Iași rămân în așteptarea unor explicații pentru verificarea compoziției și puterii calorifice a gazului distribuit, pentru a se stabili dacă există într-adevăr o problemă și ce soluții pot fi implementate. Totuși, câteva răspunsuri au fost postate la postarea de le Facebook, inclusiv de către un fost reprezentant al companiei E.ON. „Calitatea gazelor este analizată de către Transgaz iar buletinele de analize sunt transmise către Delgaz Grid și furnizorii de gaze, nu exclusiv E.ON pentru a putea factura. Ati fost indus în eroare de aceasta data, nu E.ON este vinovat de o calitate bună sau mai puțin bună a gazelor”, a scris Cornel Zaiț, fost responsabil cu comunicarea la E.ON. Acesta nu mai lucrează la E.ON din anul 2022. „Acest lucru se întâmplă deoarece firma care contorizează, E.ON sau Delgaz, a montat contoare volumetrice. Ei stabilesc ce putere calorică are gazul iar consumatorul pe baza contoarului plăteste volumul de gaz și nu calitatea reală a gazului. Deci ei centreaza și tot ei dau cu capul. Faceți un test cu un ibric sau ceainic cu apă și o sa stați 10-15 minute pentru a o încalzi. Măgăria asta e de ani de zile dar cum la noi populația de rând nu are cum verifica, ei profită maxim”, este de părere un alt membru al grupului. „Se bagă gaz de sondă în rețea, putere calorica mai mică, deci consum crescut dar taxat la același preț. Meteahnă relativ nouă”, a completat un altul. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI
Locuitorii unei străzi din Bucium au sesizat Garda de Mediu, disperați de indiferența Primăriei FOTO