Iată cum ”ciupesc” asociațiile sportive bani direct din bugetul Iașului I Primăria dă 530.000 lei către patru cluburi sportive I Alocări directe fără concurs de proiecte

Xpress
5 Min Read

În plină criză bugetară, Primăria Municipiului Iași vrea să adopte, cu votul Consiliului Local, o hotărâre prin care să aloce 530.000 lei către patru structuri sportive, fără să organizeze un concurs public de proiecte, așa cum prevede Legea 350/2005 și procedura locală stabilită prin HCL nr. 119/2020. Sumele vor fi distribuite pe baza unor amendamente sau solicitări punctuale, aprobate direct de aleși locali, fără selecție competitivă sau criterii transparente.

Distribuția banilor: patru cluburi, patru proiecte

Potrivit documentației oficiale, cele patru entități care au primit finanțare sunt:

Asociația Sportivă XS Motor Sport Iași – 370.000 lei, pentru organizarea Raliului Iașului;

ACS Magic Boys – Club Sportiv Băieții Magici Iași – 30.000 lei, pentru proiectul „Fotbalul Juvenil – o nouă șansă”;

Clubul Sportiv Politehnica Iași – 80.000 lei, pentru proiectul „Continuitate, performanță pentru Iași”;

Clubul Sportiv Școlar Unirea Iași – 50.000 lei, pentru proiectul „Sportul Practicat la CSS Unirea, promotorul valorilor sportive spre marea performanță”.

Pierde Chirica controlul votul în Consiliul Local? Primarul îi face sesizare penală cumătrului vicelui Juravle I Clubul CSM 2020 a devenit o bombă cu ceas


Toate aceste alocări au fost aprobate printr-o hotărâre de consiliu inițiată de primarul Mihai Chirica, iar unele sume – precum cele pentru CS Politehnica și CSS Unirea – au fost adăugate prin amendamente verbale formulate în ședința din 27 martie 2025.

Fără competiție, bani alocați direct

Deși cadrul legal permite susținerea structurilor sportive conform Legii 69/2000 (privind educația fizică și sportul), metodologia de finanțare locală – HCL 119/2020 – impune organizarea de sesiuni publice de proiecte și evaluare pe bază de punctaj, prin comisii independente. În cazul de față, niciuna dintre cele patru finanțări nu a trecut printr-un astfel de proces.

Chirica și Alexe decid granturile ONG I Bugete tăiate din pix, asociațiile favorite primesc bani direct


Mai mult, alte organizații neguvernamentale care activează în sport și care au aplicat prin apeluri publice de proiecte – așa cum cere Legea 350/2005 – au fost obligate să respecte termene stricte, să furnizeze dosare complete și să aștepte luni întregi semnarea contractelor, în timp ce finanțările directe către aceste patru cluburi au fost aprobate în câteva săptămâni.

Discrepanțe flagrante în criteriile de finanțare

O analiză comparativă arată discrepanțe evidente între criteriile aplicate organizațiilor care aplică prin apeluri de proiecte și cele impuse beneficiarilor finanțărilor directe. De exemplu, proiectul „Fotbalul Juvenil – o nouă șansă”, depus de ACS Magic Boys, primește 30.000 lei fără să fie clar în ce constă selecția participanților sau impactul regional. În schimb, proiecte similare depuse de alte ONG-uri sunt respinse pe motiv că „nu demonstrează impact național”.

La fel, Clubul Politehnica Iași, aflat în subordinea Primăriei, primește un supliment de 80.000 lei pentru un proiect generic, în timp ce alte cluburi sportive independente nu pot accesa fonduri decât prin sesiuni deschise, în care sunt depunctate dacă lipsesc un aviz sau o adeverință.

Raliul Iașului, campion la bugete

Cea mai mare sumă – 370.000 lei – merge către Asociația XS Motor Sport pentru „Raliul Iașului”. În trecut, această competiție a mai primit finanțări consistente din bugetul local, fiind promovată intens de primar și un grup restrâns de susținători din administrație.

Continuă scandalul la CJ Iași: ONG-uri admise la finanțare, blocate de funcționari


Din punct de vedere formal, hotărârea respectă litera Legii 69/2000, dar ocolește complet spiritul Legii 350/2005 – care cere competiție, egalitate de șanse și transparență în cheltuirea banului public. În plus, nota juridică inclusă în documente precizează că nu există conflict cu regulile de ajutor de stat, deoarece „structurile nu desfășoară activitate economică peste 20% din totalul activităților”.

ONG-uri cu proiecte respinse, în timp ce banii se dau direct

În paralel, mai multe ONG-uri care activează în domeniul sportului au primit punctaje mici în apelurile oficiale, fiind respinse din lipsa fondurilor sau pe criterii formale. Printre ele se numără asociații care promovează sportul de masă, incluziunea copiilor din medii vulnerabile sau inițiative de voluntariat.

În loc ca Primăria să susțină aceste organizații printr-un mecanism unitar și transparent, se recurge din ce în ce mai des la alocări directe, votate în plen, fără o justificare clară și fără monitorizare ulterioară.
Concluzie: bani publici, alocați pe încredere

Cazul celor 530.000 lei distribuiți direct arată încă o dată cum administrația locală din Iași folosește fondurile publice ca instrument politic și relațional, ignorând normele de bună guvernanță și echitate instituțională. Deși legalitatea acestor decizii nu este pusă sub semnul întrebării, lipsa de transparență, criteriile inegale și excluderea ONG-urilor fără influență politică pun sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces. (Doru Mihuleac)

CITIȚI ȘI

Mai știți telescaunul de la Ciric? Un boschetar este singurul care folosește investiția de 1,5 milioane de euro FOTO/VIDEO

Iată ce a provocat incendiul de la Maternitatea Cuza Vodă Iași. 20 de nou-născuți în ATI, în pericol la etajul șase

Primăria Iași vrea să mențină prețul gigacaloriei iarna aceasta, acoperind diferența din bugetul local

În plină criză bugetară, Primăria Iași direcționează milioane către biserici. Elevii de nota 10 au primit doar câte 2000 de lei

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *