Iată lista candidaților pentru primăriile județului Iași. PNL și PSD au împărțit “tortul” electoral FOTO

X Press
3 Min Read

Mihai Chirica (PNL) și Bogdan Balanișcu (PSD) sunt candidații celor două partide PSD – PNL  aliate la nivel național și adversare la nivel local. Din partea altor organizații, se cunosc ceilalți competitori: Marius Bodea (ADU), Tudor Ciuhodaru (AUR), Cosette Chichirău (România ECO) și Andrei Ciuhodaru (REPER).

Celelalte patru orașe din județul Iași sunt împărțite în mod egal între  PNL și PSD. Primarii Marius Pintilie (Pașcani) și Ioan Alexa (Podu Iloaiei) candidează pentru un nou mandat, avându-i ca principali adversari pe fostul primar Dumitru Pantazi și Marius Grădinaru (ambii PSD). Actualii primarii PSD din Hârlău (Radu Curcă) și Târgu Frumos (Ionel Vatamanu) au ca și contracandidați pe liberalii Constantin Cernescu, fost primar PSD, înainte de 2020 și Neculai Zugravu.

La nivelul celor 98 de comune ale județului Iași, PSD și PNL și-au împărțit egal primăriile. O excepție ar fi Ciprian Grosu (USR) de la Rediu, care a rămas în partid. Mai există unele situații nerezolvate: primarul din Trifești Alexandru Ivănucă  a decedat în urmă cu câteva luni iar la alegeri candidează fiul acestuia. La Oțeleni, primarul a fost demis din cauza unui conflict de interese iar la Hălăucești – primarul PNL Petru Burbulea nu va msi  candida: va fi lansat de către liberali Iosif Anton, fost primar și actual consilier de primar.

Social-democrații au racolat până în prezent, opt actuali primari: șase de la PNL și câte unul de la USR și PMP. De la liberali, PSD i-a atras pe Cătălin Martinuș (Dobrovăț), Constantin Golduț (Balș), Costel Hugianu (Stolniceni Prăjescu), Neculai Miron (Valea Seacă), Ionel Oneagă (Gropnița) și Vasile Butnaru (Brăești). Pe listă se înscrie și viceprimarul PNL de la Lespezi (Lucian Marcu) care îl va concura pe primarul liberal actual. Un primar PSD care nu va mai candida este Constantin Hîra de la Heleșteni, în locul lui fiind Benone Șofrac. De la USR și PMP, social-democrații i-au racolat pe Leon Bălteanu (Mircești) și, respectiv, Silviu Isari (Gorban).
Liberalii au atras și ei doi primari actuali ai PSD: Viorel Ilie de la Răducăneni și Dănuț Nechifor de la Ruginoasa. În același timp, PNL l-a readus cu „acte în regulă” în partid pe Damian Butnariu: primarul din Mogoșești Siret care, în 2020, a candidat independent dar sprijinit „din umbră” de PNL. Liberalii au mai racolat alți doi primari actuali: Maricel Turcu (Andrieșeni) de la PMP și Constantin Hodoroabă (USR) de la Movileni.

Sursa: Ziarul de Iași

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *