Ieșenii mai au de așteptat cele 18 tramvaie noi. Turcii și polonezii se luptă să prindă contractul

X Press
2 Min Read

Ieșenii mai au de aștepat până să se plimbe cu garnitura de 18 tramvaie noi. O firmă turcească și una poloneză se ceartă în instanță ca să furnizeze tramvaiele către CTP Iași. Astfel, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins ultima contestație depusă de firma poloneză PESA în cazul achiziției a 18 tramvaie moderne de către Primăria Iași. Licitația a fost lansată în mai 2023, dar finalizarea procedurii a fost întârziată de două sesizări la CNSC și o acțiune în instanță, toate fiind inițiate de producătorul polonez PESA.
În cadrul licitației, Primăria a stabilit ca și câștigătoare firma Bozankaya din Turcia, pentru un preț de 7,8 milioane lei/tramvai (circa 141 milioane lei) față de cei 9,8 milioane lei/tramvai (177 milioane) care reprezenta valoarea estimată inițial de municipalitate. De cealalaltă parte, PESA a licitat în jur de 9,4 milioane lei/tramvai (169,5 milioane lei). Acesta a fost și unul dintre aspectele invocate de PESA în ultima contestație: „prețul neobișnuit de scăzut” al turcilor.
Decizia CNSC nu este una definitivă, PESA având la dispoziție o cale de atac, respectiv prin inițierea unui nou proces în instanță. Anul trecut, PESA a deschis o astfel de acțiune după ce CNSC a respins o primă contestație depusă de polonezi, dar Curtea de Apel a menținut hotărârea CNSC.
Amintim că fondurile pentru achiziția tramvaielor sunt asigurate prin intermediul PNRR, iar contractul ce urmează a fi încheiat trebuie finalizat cel târziu în luna decembrie 2026. În prezent, Primăria mai are în desfășurare o licitație PNRR pentru înnoirea parcului auto al CTP, respectiv achiziția a 25 de autobuze electrice pentru o sumă de aproape 60 milioane lei. În acest caz, sunt două oferte în evaluare (ambele de la turci: Bozankaya și Anadolu), iar termenul pentru stabilirea unui câștigător este 31 martie.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *