Meteorologii spun că zilele de foc se vor tempera abia miercuri. De altfel, zilele acestea sunt șanse ca la Iași să fie depășit recordul de temperatură înregistrat în anul 2012 când s-au înregistrat 41,5 grade. Valoarea a doborât unul vechi de mai bine de 100 de ani, stabilit pe 27 iulie 1909, când au fost 40,1 grade Celsius.
Pentru mai mult de jumătate de țară a fost emis Cod roşu de caniculă. Iar valul de căldură sufocantă va persista în toată ţara şi în zilele următoare,
„În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a precizat ANM.
Specialiștii Direcțiilor de Sănătate Publică recomandă ca deplasările dă fie făcute în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice).
Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00- 18.00
Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.
Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici).
Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică.
Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.
Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală.
Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.
Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie.
Aveți grijă de animalele de companie. Nu lăsați niciodată oameni sau animale de companie într-o mașină închisă într-o zi caldă.
Persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.