Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 s-a transformat în epicentrul unui conflict politic care riscă să destrame majoritatea din Consiliul Local și să izoleze politic pe primarul Mihai Chirica. Tensiunile au escaladat astăzi, în cadrul unei ședințe-maraton a Consiliului Local, în care edilul a încercat să impună organizarea unui concurs public pentru funcția de director al CSM. În mod neașteptat, chiar consilierii PNL, partidul din care provine primarul, s-au abținut sau au refuzat să voteze proiectul. Nervos, Chirica a părăsit sala de ședințe.
În centrul scandalului se află demiterea fostului director interimar Iustin Jalaboi, cumătrul viceprimarului Daniel Juravle. După demiterea lui în urmă cu câteva luni, primarul a cerut un audit al activității clubului, iar concluziile preliminare ar arăta „nereguli grave”. Mihai Chirica a anunțat chiar astăzi în plen că intenționează să formuleze o plângere penală. Dar pentru a separa politic clubul de influențele din trecut, primarul a încercat să obțină susținerea CL pentru un concurs public. A fost refuzat.
Chirica vrea să îi facă sesizare penală cumătrului viceprimarului Juravle
Dezbaterile pe marginea proiectului privind concursul pentru ocuparea postului de director general au durat mai bine de patru ore. La început, secretarul municipiului, Denisa Ionașcu, a confirmat legalitatea proiectului, dar viceprimarul Juravle s-a încăpățânat și a cerut scoaterea acestuia de pe ordinea de zi. Consilierul PSD Bogdan Crucianu a intervenit cerând transparență totală pentru concurs, astfel încât să nu existe suspiciuni legate de candidații care ar urma să participe.
Într-un moment tensionat, primarul Chirica a intervenit și a declarat în plen că va sesiza organele de anchetă, motivând că raportul de audit de 23 de pagini comandat de către el la club, în urma demiterii lui Jalaboi reflectă o „situație dezastruoasă” la CSM.
Ulterior, consilierii PNL au cerut o pauză de consultări. După reluarea ședinței, primarul a părăsit sala și nu s-a mai întors, lăsând plenul fără conducere executivă.
Chirica a fost boicotat chiar și de către Movilă, consilierul său personal
Rezultatul votului a fost clar: 10 voturi pentru, 10 împotrivă sau abțineri, iar 2 consilieri nu au votat deloc. Printre cei care au refuzat să participe la vot se numără și liberalii – colegi de partid cu Chirica, Ciprian Bostan, care a anunțat că susține un candidat pentru funcția de director și nu dorește să se implice și Bogdan Iliescu, președintele Consiliului de Administrație al clubului, care a invocat un potențial conflict de interese.
Viceprimarul Juravle și consilierul Eduard Boz, de asemenea ambii de la PNL, s-au abținut. Culmea, s-a abținut până și Cosmin Marcovici (PMP), omul de încredere al consilierului personal al primarului, Petrică Movilă. La final, după solicitarea de verificare a înregistrării video, președintele de ședință Ovidiu Bulgariu a confirmat: proiectul a fost respins.
De la PSD a lipsit Octav Matei, fiind suspectat de către colegii de partid că ar fi cel care caută o apropiere de PNL. Acesta este consilierul care a zburat cu avionul lui Jan Chiriță, de la partidul AUR.
Rădăcinile conflictului: Jalaboi, auditul și barajul din Liga Florilor
Iustin Jalaboi, în vârstă de 26 de ani, a fost numit interimar la conducerea clubului sportiv CSM Iași 2020 în octombrie 2023. În ultimii doi ani, clubul a cheltuit peste 10 milioane de euro, în special pentru organizarea de competiții de Esports și pentru susținerea echipei feminine de handbal. Pe 20 mai 2025, conducerea CSM a transmis o solicitare către Federația Română de Handbal pentru recalcularea clasamentului final, cerând excluderea echipei Măgura Cisnădie – aflată în faliment – ceea ce ar fi permis echipei ieșene să joace baraj pentru menținerea în Liga Florilor.
Mișcarea a fost considerată forțată de conducerea Primăriei, iar auditul care a urmat ar fi scos la iveală mai multe nereguli în gestionarea fondurilor, mai ales la Esports. În consecință, primarul Chirica a anunțat că va lansa un concurs public pentru ocuparea funcției, însă ședința Consiliului de Administrație care trebuia să valideze această intenție nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
USR intră în joc
Surse din administrația locală spun că ruptura dintre primarul Mihai Chirica și viceprimarul Daniel Juravle ar fi început cu demiterea cumătrului viceprimarului Juravle. De altfel relația lui Chirica cu celălalt viceprimar, Roxana Necula (PSD), ar fi mai bună decât cu Juravle, colegul său de partid. În acest context, Daniel Juravle ar fi început negocieri informale cu USR, partid care deține un număr de voturi identic cu cel al PSD în legislativul local, adică 6 consilieri fiecare formațiune.
Un indiciu clar al acestei reorientări a fost postarea de pe Facebook a lui Juravle, în care apare alături de liderul USR Iași, Filip Havârneanu, la un eveniment organizat în Primărie. Chiar dacă tema era una diplomatică – primirea unei delegații din Ucraina –, prezența lui Havârneanu, fost deputat și actual președinte al organizației municipale USR, a fost interpretată ca un gest politic cu bătaie lungă.
Consilierii locali ieșeni zboară deasupra politicii I Consilier PSD în avionul unui coleg AUR
În aceeași postare, Juravle a scris: „Discuțiile au fost în jurul a tot ceea ce ne unește, de la sprijinul oferit refugiaților încă de la începutul conflictului, până la idei noi de colaborare pe termen lung. Iașul continuă să fie un nod de legătură important între comunități”. Fotografia în care apar împreună Juravle, Havârneanu și Mihai Chirica pare să fi fost făcută într-un moment în care echilibrul politic în Primărie atârnă de un fir de păr. (Vlad Mirea)
CITIȚI ȘI