”Piramida lui Dubeț” va înghiți 5 milioane de euro. Lucrări de reabilitare

X Press
2 Min Read

Miercuri, Consiliul Local va aproba documentația pentru reabilitarea imobilului situat la șoseaua Națională nr. 43, cunoscut sub numele de “Piramida lui Dubeț”. Costul estimat pentru această reabilitare este de 25,6 milioane lei, fără TVA. Primăria are în plan să obțină finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul unui program cu fonduri pre-alocate în valoare de 22 milioane euro pentru acest proiect.

Clădirea care găzduiește diverse servicii și departamente ale Primăriei este compusă din trei corpuri de clădire. Potrivit unei expertize tehnice, degradările sunt considerate nestructurale, având în vedere că imobilul a fost dat în folosință în 2007. Lucrările propuse includ intervenții pentru izolarea termică, înlocuirea tâmplăriei și închiderea balcoanelor.

Obiectivul intervenției este de a reabilita termic clădirea, reducând consumul anual de energie primară cu cel puțin 70%, și de a utiliza surse regenerabile pentru minim 10% din energia primară. Această propunere va fi supusă aprobării plenului Consiliului Local.

Reabilitarea “Piramidei lui Dubeț” va beneficia de o finanțare de 5 milioane euro din partea Uniunii Europene. În plus, alte lucrări vor include refacerea sistemului de încălzire, modernizarea sistemelor de climatizare, reabilitarea instalației de iluminat și implementarea unor sisteme inteligente de management energetic, printre altele.

Conform devizului, costul total estimat pentru lucrări este de 25,6 milioane lei, iar costul construcțiilor și montajului este de 19,1 milioane lei (fără TVA). Modernizarea acestui imobil este considerată o prioritate de către Primărie în ceea ce privește accesarea fondurilor în cadrul unui program de reabilitare a clădirilor publice. Apelul de proiecte a fost lansat în ianuarie 2024, iar orașul Iași beneficiază de o sumă pre-alocată de peste 22 milioane euro, cu termenul de depunere a proiectelor stabilit pentru luna iulie 2024.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *