Primăria, curtată de 4 bănci pentru un credit de 150 milioane lei. La ce se vor folosi banii

X Press
2 Min Read

Patru bănci vor să împrumute Primăria Iași cu 150 de milioane de lei. Pentru Mihai Chirica prioritar este construirea unui nou stadion, cel de pe șes Bahlui, pentru care sunt necesare două treimi din credit.

Restul banilor sunt pentru modernizarea bulevardului Poitiers, cu un buget de 30 de milioane de lei, și reabilitarea șoselei Bucium, pentru care ar fi alocați 20 de milioane de lei.

Conform reprezentanților primăriei, ofertele au fost primite de la BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și Unicredit Bank. Costul total al creditului a fost estimat la 86,8 milioane de lei, dar s-ar putea reduce în funcție de condițiile ofertelor. Acesta este al treilea împrumut semnificativ contractat de Primăria Iași în doar doi ani: 200 de milioane de lei au fost deja împrumutate de la BCR pentru asigurarea încălzirii orașului pe perioada sezonului rece recent încheiat și 50 de milioane de euro de la BERD pentru construcția depoului Dacia.

Costul total al stadionului va fi de patru ori mai mare decât suma alocată inițial, astfel că municipalitatea caută finanțare suplimentară, atât din bugetul local, cât și din fonduri guvernamentale.

Pentru modernizarea bulevardului Poitiers, procesul de licitație este deja în desfășurare. În cazul șoselei Bucium, deși există un contract semnat cu firma Conest în august 2022, lucrările nu au început, deși au trecut aproape 20 de luni de la semnarea contractului.

Împrumutul va fi returnat în 12 ani, dintre care primii 3 ani sunt de grație.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *