În plin an de austeritate anunțată, cu o reformă a administrației publice pe masa Guvernului și cu intenția premierului Ilie Bolojan de a reduce numărul de polițiști locali la nivel național, Primăria Iași își continuă nestingherită politica de promovări în structura Poliției Locale. Un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local propune transformarea a 11 funcții publice ocupate în funcții de nivel superior, în urma unui concurs organizat în iunie 2025. Astfel, cei 11 vor accede la următoarea treaptă de salarizare.
Potrivit documentelor oficiale semnate de primarul Mihai Chirica și de șefii serviciilor de specialitate, Poliția Locală Iași are o organigramă aprobată care prevede 361 de posturi – dintre care 331 funcții publice și 30 de personal contractual. Cele 11 promovări sunt justificate prin dreptul la carieră al funcționarilor publici și prin obligațiile legale care impun transformarea statului de funcții atunci când un concurs de promovare este finalizat.
Totuși, acest demers local pare să contrazică tocmai direcția politică anunțată la nivel central. Premierul Ilie Bolojan a declarat recent că una dintre măsurile centrale ale pachetului de reformă administrativă vizează limitarea numărului de polițiști locali, prin creșterea normei de personal la peste un post la mia de locuitori. „Avem orașe care au un polițist la 2.000 de locuitori și altele cu un număr care depășește limitele legale. Buzău este un exemplu de oraș cu personal supradimensionat. Nu s-a constatat că orașele cu mai puțini polițiști locali au probleme de ordine sau curățenie”, a spus premierul, citat de către site-ul HotNews.ro
Fiecare dintre cele 11 funcții a fost promovată „în grad profesional imediat superior celui deținut anterior”, fără alte modificări în fisa postului, în afara salarizării. Într-un oraș în care deficitul bugetar este tot mai vizibil, astfel de măsuri administrative, deși perfect legale, pot fi percepute ca o lipsă de responsabilitate politică în raport cu prioritățile anului 2025.
Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi aprobat în ședința Consiliului Local, în ciuda semnalelor transmise clar de Guvern în sensul reducerii aparatului administrativ local și al eficientizării cheltuielilor publice. Pentru moment, Iașul pare să rămână fidel formulei birocratice. (Doru Mihuleac)
CITIȚI ȘI
Voi știați că de 20 de ani, Primăria nu permite manifestările în Piața Unirii din Iași?