Scandal la River Towers I Dezvoltatorul vrea să impună achiziția obligatorie a locurilor de parcare. Proprietarii refuză

Xpress
5 Min Read

Tensiuni mari în complexul rezidențial River Towers, situat pe bulevardul Chimiei, lângă Sala de sport Grădinari. Mai mulți proprietari de apartamente au reclamat presiuni din partea dezvoltatorului imobiliar, care ar încearca să le impună achiziționarea obligatorie a locurilor de parcare, deși în documentele semnate inițial — inclusiv în antecontractele din 2019 — nu exista o astfel de clauză.

Dezvoltatorul, omul de afaceri Alexandru Palii, prin firma sa Lastor Invest SRL, a construit patru blocuri masive în acest ansamblu, care cuprinde peste 520 de apartamente și 480 de locuri de parcare, dintre care unele sunt în subteran și altele supraterane. Două dintre blocuri sunt deja întabulate, iar celelalte două nu, motiv pentru care unii proprietari nu au încă contracte de vânzare-cumpărare și locuiesc cu energie electrică contractată pe persoană fizică.

Parcările, impuse retroactiv

Potrivit mai multor locatari, în momentul semnării antecontractelor — unele datând din anul 2019 — nu s-a făcut nicio mențiune legată de obligativitatea achiziționării unui loc de parcare. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, dezvoltatorul le-ar fi transmis că trebuie să plătească suplimentar pentru un loc de parcare.

Singurul ieșean la masa puterii liberale I Cât de importantă este noua funcție a lui Alexandru Muraru în conducerea PNL


Un loc în parcarea subterană este oferit la 12.000 de euro + TVA, iar unul suprateran, la 8.000 de euro + TVA. Pentru mulți dintre cei care au achitat deja avansuri și plătesc rate direct către dezvoltator, aceste sume reprezintă o sarcină financiară suplimentară, neprevăzută inițial.

„Când am semnat antecontractul, nu ni s-a spus nimic de parcări obligatorii. Acum ne forțează mâna și spun că Primăria i-ar fi obligat să le vândă la pachet cu apartamentele”, spune unul dintre proprietari, care plătește de cinci ani rate direct către Lastor Invest.

Dezvoltatorul invocă presiuni de la Primărie

În fața nemulțumirilor, reprezentanții dezvoltatorului le-ar fi transmis locatarilor că această decizie vine ca urmare a unei notificări din partea Primăriei Iași, prin care investitorul ar fi fost obligat să asigure un număr corespunzător de locuri de parcare pentru ansamblul rezidențial. Însă, până la această oră, nu a fost prezentat proprietarilor niciun document oficial care să ateste o decizie administrativă cu caracter retroactiv asupra contractelor deja semnate.

Ce ne facem cu Rafila? Deputatul „de Iași” a „lucrat” pentru noi doar la două legi de comemorare: Eminescu și Brâncuși


În practică, însă, autorizațiile de construire impun într-adevăr dezvoltatorilor să asigure un anumit număr de locuri de parcare per apartament, dar aceste cerințe urbanistice trebuie respectate de dezvoltator, nu transferate forțat asupra cumpărătorilor.

Pentru locatarii de la River Towers, situația rămâne tensionată. Mulți se tem că vor fi blocați în procesul de intabulare sau că nu vor putea semna contractele finale de vânzare-cumpărare fără să accepte plata parcării. Pe fondul lipsei de reglementări clare și a unei piețe imobiliare încă dezechilibrate, asemenea conflicte se înmulțesc.

Proprietarii iau în calcul posibilitatea unei acțiuni colective în instanță, mai ales dacă presiunile persistă și nu sunt susținute de acte sau decizii legale. Până atunci, însă, scandalul de la River Towers scoate din nou la iveală vidul legislativ și lipsa de protecție a cumpărătorilor în fața dezvoltatorilor care modifică, pe parcurs, regulile jocului.

Numele lui Alexandru Palii a fost asociat și în trecut unor controverse. Originar din Republica Moldova, omul de afaceri a fost menționat într-o serie de articole de presă de peste Prut ca figurând pe o listă cu presupuse legături cu fostul KGB, sub numele conspirativ „Palme”. Informațiile au circulat în spațiul public în 2019, dar dezvoltatorul a respins acuzațiile, catalogându-le drept „făcături ordinare”.

Un fenomen tot mai răspândit în Iași

Situația de la River Towers nu este un caz izolat. În mai multe ansambluri rezidențiale din Iași, locurile de parcare sunt impuse cumpărătorilor la prețuri deloc neglijabile. În Copou Garden Residence, de exemplu, locurile de parcare subterane se vând cu 25.000 de euro, în condițiile în care nu există alternativă la sol. În Royal Town Copou, prețul unui loc de parcare este 15.000 de euro, iar achiziția este obligatorie pentru toți cumpărătorii.

În unele cazuri, persoane apropiate dezvoltatorilor sau investitori speculativi au cumpărat zeci de locuri de parcare pe care ulterior le-au scos la închiriat, contribuind astfel la creșterea artificială a prețurilor. (Anton Farcaș)

CITIȚI ȘI

Știați că Iașul are o piață a locurilor de parcare? În noile ansambluri un loc costă 25.000 de euro. Unii au cumpărat mai multe și le închiriază FOTO

Fotoreportaj pe drumurile rurale ale Iașului: motocultoare cu remorci improvizate circulă nestingherit pe șosele

Detalii tulburătoare despre sfârșitul Adelinei: copila de 16 ani, găsită moartă după o zi în care a rămas singură

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *