În vara anului trecut o asociație civică a venit cu ideea unui studiu pentru a găsi o soluție la ambuteiajul de la Podu Iloaiei. Aceasta a propus amplasarea a trei semafoare în interiorul orașului Podu Iloaiei iar la idee a achiesat și prefectul de atunci, Bogdan Cojocaru.
Luni, Direcția Regională de Drumuri Iași a anunțat că a pus în funcțiune sistemul de semaforizare. Astăzi, vineri, șoferii postau nervoși pe rețelele sociale că stau la intrare în Podu Iloaiei, iar coada se întinde pe câțiva kilometri către Lețcani. VIDEO
„Coada se întinde deja până la avion. La amiază o să fie jale”, scria la o postare un șofer de camion, în jurul orei 11. La ora 16, un altul a subliniat că șirul de mașini care se îndrepta către Podu Iloaiei începea din dreptul drumului spre Hoisești, aproape de Lețcani. Cu alte cuvinte, coada era dublă ca întindere față de ora 11.
Nu știm deocamdată cât a costat investiția în semaforizare, fiind susținută din bani publici însă mai așteptăm ca în perioada următoare să își facă efectul.
Direcția Regională de Drumuri Iași anunța încă de anul trecut montarea semafoarelor.
„Testarea sistemului provizoriu de semaforizare a fost efectuată în vara lui 2023, timp de trei zile 14, 16 și 17 iulie 2023 și a vizat principalele intersecții din oraș: Str. Petru Rareș și cu Str. Cuza Vodă și Str. Traian, în zona Primăriei. În proiect a fost inclusă și semaforizarea intersecției cu DJ 281, spre Erbiceni”, se arată într-o informare a DRDP.
„La teste, din punct de vedere tehnic, s-a remarcat o reducere cu aproximativ 60% a timpilor de așteptare (de la 40-50 de minute la aprox. 15 minute) în după-amiaza zilelor de vineri și de duminică și cu 46% în dimineața zilei de luni, când în localitate este organizat târgul săptămânal, cu timpi de semaforizare de 90 – 120 sec. pentru autovehicule și de 20-40 sec. pentru pietoni. Semaforizarea acestor intersecții reprezintă o soluție intermediară pe termen scurt pentru reducerea timpilor de traversare a localității Podu Iloaiei, având în vedere ambuteiajele create. Aceasta este premergătoare celorlalte soluții pe termen mediu și lung avute în vedere de DRDP Iași, respectiv construirea unei variante ocolitoare, construirea de pasaje pietonale sau Autostrada A8, Ungheni – Tg. Neamț”, era de părere DRDP Iași. (Anton Farcaș)
CITIȚI ȘI