Suntem în Air Schengen. Reguli de călătorie de pe 31 martie precizate de Poliția de Frontieră

X Press
4 Min Read

Poliția de Frontieră este pregătită să intre în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Începând de pe 31 martie, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.

🚩Pentru pasageri acest lucru înseamnă că nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. După efectuarea controlului de securitate și al bagajelor, persoanele vor merge direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară, subliniez, nu va fi nicio sarcină suplimentară.

🚩Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

În acest context o să reamintesc, pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

🚩 Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

– Document de călătorie valabil

– Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți

– Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele

– Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens

– Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei

🚩Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

– Document de călătorie valabil

– Acord din partea ambilor părinți

– Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

🚩Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Poliția de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu data de mâine.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *