Una dintre cele mai valoroase picturi din lume, semnată de Titian, va fi adusă la Iași

X Press
2 Min Read

La Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași va fi expusă o valoroasă lucrare realizată de marele artist italian Tiziano Vecellio, zis și Tițian. Este vorba despre lucrarea „Ecce Homo”, sau „Iată Omul”, care face parte din colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, și va putea fi admirată la Iași, în perioada 10 mai – 5 iunie.

Expozitia „Ecce Homo” de la Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, adusa la Iasi

Muzeul Național Brukenthal este singura instituție din România și din Estul Europei care are în colecția sa o lucrare realizată de Tițian. Prezentată ieșenilor în preajma sărbătorilor pascale, „Ecce Homo” exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-a, întruchipându-l pe Iisus Hristos. Dacă, în general, acesta este înfățișat cu capul spre partea stângă, cu încheieturile strâns legate cu o frânghie, lucrarea lui Tițian îl prezintă stând drept, cu demnitate și cu ochii deschiși.

Iașul, al doilea oraș din țară care găzduiește „Ecce Homo”

Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru-Constantin Chituță, a spus în cadrul conferinței de presă organizate vineri, 5 aprilie, la Muzeul Municipal „Regina Maria”, că aducerea unei asemenea capodopere de artă europeană la Iași este un moment marcant pentru istoria orașului.

„Este o lucrare importantă din colecția Muzeului Național Brukenthal, una dintre cele mai importante lucrări de pictură pe care România o posedă și pe care partea aceasta de Est a Europei o are. Este important că orașul dovedește că are puterea și energia de a realiza această expoziție dedicată unui celebru artist european, care nu poate să fie ocolit nicidecum din istoria artei”, a declarat Alexandru-Constantin Chituță.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *