Observatorul astronomic din Copou s-a stricat din nou, fix când nu trebuia: pe 3 iunie se aliniază planetele, un eveniment foarte rar FOTO

X Press
4 Min Read

Și nu, nu glumim: alinierea a șase planete mari din sistemul nostrum solar se va produce la începutul lunii iunie, evenimentul întâmplându-se foarte rar. Pe site-ul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, instituția care administrează telescopul, cei interesați să se aboneze pentru a observa următorul mare eveniment astronomic se ”lovesc” de următorul anunț: ” Din motive tehnice, se suspendă activitățile la observatorul astrononomic până la remedierea problemei”. Potrivit unor surse al jurnaliștilor ziarului X Press, o lentilă a telescopului s-a defectat și mai durează până să fie reparată. De subliniat este faptul că observatorul din Copou se strică foarte des, însă acum a enervat multă lume: într-un eveniment celest rar, șase planete se vor alinia luni, 3 iunie, chiar înainte de răsăritul soarelui în emisfera nordică. Această apariție extraordinară va include planetele Mercur, Jupiter, Uranus, Marte, Neptun și Saturn. Unele dintre ele vor putea fi vizibile cu ochiul liber dar toate, cu ajutorul unui telescop. Alinierile planetare de această conformație sunt extrem de rare, făcând acest eveniment unul de neratat pentru pasionații de astronomie.
Se vor alinia planetele Mercur – cea mai mică planetă din sistemul nostru solar, care va fi și cea mai apropiată de orizont, Jupiter – cunoscut ca și Marea Pată Roșie și una dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cer. De asemenea, Uranus – care deși în mod obișnuit nu este vizibil fără un telescop, poziția lui în aliniere îl va face o țintă specială pentru observatorii cerului, Marte -planeta Roșie, întotdeauna o favorită printre stargazeri, Neptun – cea mai îndepărtată planetă de soare dar necesită de obicei un telescop pentru a fi văzută.
În fine, Saturn – renumită pentru sistemul său frumos de inele, planeta va completa această aliniere remarcabilă.
În data de 29 septembrie 2023 a avut loc inaugurarea Observatorului Astronomic, după finalizarea lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii. În urma efectuării acestor lucrări, imobilul a fost restaurat în integralitatea sa, cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare care găzduiesc echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.
Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iași a fost al doilea din țară, după cel înființat la București. Gândit inițial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a Universității a fost considerat, la vremea sa, cel mai modern observator astronomic din Europa. Includea, pe lângă luneta centrală și săli de laborator, o bibliotecă, precum și un apartament pentru profesorii de astronomie ai Universității.
Observatorul Astronomic din Iași a fost închis în anul 2013, din cauza stării avansate de degradare, dar în septembrie 2016 au început demersurile pentru restaurarea acestuia. Abia în februarie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit de la Compania Națională de Investiții aprobarea pentru finanțarea proiectului de reabilitare, consolidare și modernizare a Observatorului Astronomic, în valoare de 8.986.644 de lei. Astfel că, în perioada 2020 – 2023, UAIC a derulat proiectul de reabilitare, consolidare și modernizare a acestui obiectiv. (Anton FARCAȘ)
CITIȚI ȘI

EXCLUSIV Magnatul imobiliarelor din Iași își vinde bolidul electric abia cumpărat. Modelul este unic în oraș. Iată care este motivul vânzării FOTO

EXCLUSIV Palatul “împăratului” Vlasov de pe Sărărie a devenit Palatul lui Zapodeanu. Vlasov a vândut casa deși are sechestru pe avere? FOTO

Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *