Ce șpăgi se dădea pentru posturi la Spitalul din Suceava

X Press
3 Min Read

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani funcționa „legea mitei”.

Angajările se făceau în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea pila cea mai puternică în interiorul sistemului.

În 2019, obținerea unui post de asistent medical ”costa” 8.000 -10.000 de euro, pentru ca anul acesta să atingă neverosimila sumă de 15.000 de euro.

Iar asta reiese chiar din unele discuții efectuate din oameni care cunoșteau sistemul de angajări de la cea mai mare unitate medicală a județului.

”Deci cheia și lăcata erau Mirela, Cristina și cu Coca, deci toate aranjamentele. Să o vezi pe Cristina cum umbla și căra și când era la poartă, când era înapoi. Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între… îți spun eu prețurile că le-am aflat: îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul. Îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari… și salariu frumos”.

”Spitalul acela e o bombă”

Din dosarul depus la instanță rezultă că fără o sumă serioasă de bani nu avea cineva vreo șansă reală de a promova un concurs.

”Aici, fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre. Asta a lui Mihaela 5… Ai înțeles, cred că, nu? A dat… Ăștia au dat toți, fată! Peste tot! Și la ERGO, 1.500 avea… Nu mai știe bărbatu-său de încă 1.500, a luat de la niște cămătari cu dobândă. Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu. Toată lumea se ferește să zică…”

Practic, singurul criteriu care conta la angajare era cel financiar. Cel mai potent avea cele mai mare șanse de a câștiga concursul.

”Care dă mai mult, acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus. Care sare primul și se duce mai repede cu plicul, acela intră. Azi vorbeam cu unul, tot cu acela, de infirmiere, 10.000 de euro un post! De unde? N-am nici o șansă, fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa. Eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui”.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *