Articolul jurnaliștilor X Press în care arătau haosul în care acționau transportatorii aerieni care au operat curse aviatice la sfârșitul anului între Iași și Suceava a stârnit zeci de comentarii furtunoase pe platforma Tik Tok. Ceața densă a fost cauza pentru care sute de ieșeni au stat cu copii prin aeroporturi, deoarece au avut proasta inspirație de a călători cu avionul în preajma Revelionului. Unii dintre ieșeni care trebuiau să aterizeze la Iași, pe aeroportul nou nouț de 90 de milioane de euro, au fost duși în Albania la Tirana, alții la Cluj, unii în București. De asemenea, alți ieșeni au petrecut noaptea dintre ani la Instambul sau în Norvegia. Însă cei mai norocoși se pot considera ieșenii care au fost duși la Suceava. Norocoși s-au considerat până au coborât din avion în aeroportul micuț și înghețat de acolo și au fost obligați să aștepte autocarele afară, în frig, de la ora 21 până la 22.30. Turiștii au fost cât pe ce să se încaiere deoarece după 40 de minute de așteptare afară, cu copii și bagaje, a sosit un singur autocar la care s-au îngrămădit 200 de oameni. Ulterior, la ora 22.30 au sosit cinci autocare care au preluat toți pasagerii și i-au transportat la Iași.
Cei care au călătorit cu avionul zilele trecute și au stat prin aeroporturi sau pe lângă acestea, au comentat intens la articolul din X Press. Iată unele dintre acestea:
”Am petrecut seara de revelion în aeroport în Istanbul. Întârziere de 9h. Chiar a fost ceață”
”Mie mi s-a anulat zbor pe 31 decembrie în Norvegia din cauza viscolului. Mi-au dat hotel pînă a două zi cînd s-a putut zbura, și masă la restaurant”
”Noi, la începutul lui decembrie, în loc să aterizăm la Iași ne-au dus la București. Imaginați-va cu trei copii. Nu mai iau niciodată bilete la Iași”
”Să ajungi deasupra aeroportului să te învârti de câteva ori și după să mergi spre Tirana (Albania) iar între timp am aterizat la Varna (Bulgaria). Ăsta da sfârșit de an. 31.12.2024, Paris-Iași, Ryanair”
”Zborul de Madrid care ajungea la Iași la 1 noaptea după 30 de minute învârtindu-se deasupra Iașului i-au dus la Cluj”
”Copiii mei au înghețat aici două ore până s-a făcut trensferul”
”La noi a fost invers, în loc de Suceava, am aterizat pe Iași și am așteptat două ore autocarele, cu un copil mic la vremea respectivă, asta e…siguranță înainte de toate!”
”Ziceți mersi că ați ieșit vii din avion 😁”
”La Suceava ați prins bine… Soțul a aterizat la București… Și la fel li s-a spus că sunt autocarele pregătite, și când au ajuns, cică mai durează două ore..”
”Nu fiți atât de revoltați! Dacă ar decide să aterizeze și s-ar prăbuși ce ați zice/face?! Am trecut prin asta în Europa și nimeni nu a avut atâta sânge albastru, deși am așteptat și patru ore după autobuz”
”Și voiați să și asume riscuri și să aterizeze pe condiții de ceață și poate să vă plângă familiile apoi?”
Aeroportul Iași are sisteme de dirijare a avioanelor pe timp de ceață? Ce spun șefii de aici
Aeroportul Iași are toate condițiile tehnice asigurate pentru navigarea pe vreme cu vizibilitate redusă. Sistemul de navigare instrumentală pentru vizibilitate redusă ILS (instrument landing system) al Aeroportului Iași este nou nouț, fiind instalat în această toamnă, înlocuindu-l pe cel vechi, investiție realizată de către ROMATSA. Avem ILS cu capabilitate CAT 3. ”Chiar în condițiile în care am fi avut CAT 2, la vizibilitatea existentă, tot nu am fi evitat anularea zborurilor în cea mai mare parte. De altfel, nici pe aeroportul Bacău, în anumite perioade nu s-au efectuat zboruri în condițiile existenței fenomenului de ceață densă, deși au ILS CAT 2. Anul viitor investim în modernizarea sistemului de balizaj la pistă 3,5 milioane euro, ceea ce va facilita pe viitor obținerea categoriei CAT 3. Anularea zborurilor este decisă de către companiile aeriene, care au responsabilitatea de a comunica starea acestor zboruri pasagerilor lor și aeroportului. Operatorii aerieni, operatorul aeroportuar și companiile de handling au în sarcina asigurarea operării zborurilor în deplină siguranță pentru pasageri”, a scris pe Facebook, Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași. (Anton Farcaș)
Citiți și