FOTO Muzeul de Istorie Naturală, redat ieșenilor. Cum arată după renovare

X Press
2 Min Read

”Muzeul de Istorie Naturală și-a recăpătat strălucirea odată cu încheierea lucrărilor de consolidare și reabilitare. Am cumpărat și dotările specifice (mobilier, vitrine, echipamente) astfel încât frumosul edificiu să reintre cât mai curând în circuitul cultural al Municipiului Iași”, anunță Primăria pe pagina sa de Facebook.

.
Muzeul unde s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei va fi inaugurat marți, 23 ianuarie, de la ora 13.00.

Muzeul de Istorie Naturală a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii include biblioteca și sala de conferințe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”. În ziua de 3 ianuarie 1859 în aceasta din urmă a fost decisă candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a însemnat declanşarea procesului Unirii Principatelor Române și preambulul creării Statului Unitar Naţional Român.

Monumentul a fost consolidat și reabilitat de Primăria Municipiului Iași grație unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 13.312.194,47 lei, circa 2,7 milioane de euro.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *