Întâlnire între asociațiile civice ieșene și comisarul european pentru transporturi: Iașul vrea autostrăzi și transport naval pe râul Prut FOTO

X Press
2 Min Read

Pe 10 mai 2024 a avut loc o întâlnire a ONG-urilor care militează pentru infrastructură în Moldova, cu doamna Adina Vălean – Comisarul European pentru Transport.

“S-a readus în discuție urgența și necesitatea construirii autostrăzii Unirii, dar consider că Iașul și implicit regiunea moldavă are nevoie de o mult mai bună integrare și accesibilitate la coridoarele TEN-T și implicit la viitoarele finanțări europene. În acest sens, am considerat oportun și necesar a înainta doamnei comisar o notă de fundamentare sub forma unei propunerI tehnice pentru un posibil Coridor Multimodal pe flancul estic al NATO/extremitatea estică a Uniunii Europene pe relația Iași-Galati.

Investițiile pe care le-am propus în perioada 2019-2023, în calitate de consilier onorific, ulterior de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și actualmente de activist civic:

➡️ Varianta Ocolitoare Iași-Est,

➡️ navigabilitatea râului Prut

➡️ investițiile de tip Quick Wins (creșterea vitezei de circulație) pe calea ferată Iași-Tecuci (secțiunea Bârlad-Vaslui)

➡️securizarea flancului estic NATO

➡️ dezvoltarea infrastructurii în extremitatea estică a Uniunii Europene,

➡️ valorificarea zonei transfrontaliere între un stat U.E. și un stat candidat U.E.

➡️ asigurarea securității militare pentru regiunea moldavă

Menționez faptul că acest posibil coridor pe flancul estic al NATO/extremitatea estică a Uniunii Europene a fost prezentat și discutat în decembrie”  a spus Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat.

Documentul va fi înaintat către autoritățile centrale naționale (Ministerul Transporturilor) dar și către instituțiile europene, Comisia Europeană, Parlamentul European-Comisia TRAN, grupuri europarlamentare.

Share This Article
Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *